На данашњи дан 28. јуна 1389.

JP Putevi Brcko

На данашњи дан 28. јуна 1389. године на пољу Косову одиграла се пресудна битка између српске и турске војске, која је отворила врата Турцима за даљи продор у Европу.

Оскудни историјски подаци не откривају ток битке. Претпоставља се да је турски султан Мурат I, који је на Косово стигао са синовима Бајазитом (потоњи султан Бајазит I) и Јакубом, предводио 40.000 војника, а да је српски кнез Лазар Хребељановић сакупио 25.000 бораца.

Краљ “Србљем и Босни” Твртко I Котроманић – који је кнезу Лазару притекао у помоћ одредом под командом великог војводе Влатка Вуковића – писао је Трогиранима 1. августа 1389. о победи над Турцима. Слично писмо је Твртко послао и у Фиренцу, одакле му је одговорено да већ знају за турски пораз.

На победу Срба посредно указује и дневник с пута у Цариград руског митрополита Пимена, у којем се помињу велики нереди у Турској 12 дана после Косовске битке. У бици су погинула оба владара: Лазара су Турци заробили и посекли, а Мурата I је убио српски ратник Милош Обилић.

У сваком случају, неспорна је последица била да је Србија убрзо постала вазална држава. Косовска битка постала је предмет легенде, прво код чувеног писца средњовековне Србије Константина Филозофа у “Животу деспота Стефана Лазаревића”, затим код дубровачког историчара Мавра Орбина у делу “Ил Регно дегли Слави” (Краљевство Словена) објављеном 1601.

– које је у ствари прва права историја Срба, а највише преко циклуса српских народних епских песама.

MD MONTEL