Обиљежен Видовдан – слава Црквене општине Брчко

JP Putevi Brcko

Крсна слава Црквене општине Брчко – Видовдан обиљежена је данас у брчанској Српској вароши служењем Свете архијерејске литургије, литијом кроз град и ломљењем славског колача испред Храма Успења Пресвете Богородице.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић истакао је да се Видовдан некада у Брчком и званично обиљежавао као градска слава, док то данас раде православни вјерници обиљежавајући крсну славу Црквене општине.

„Свим православним вјерницима у Брчком честитам Видовдан. Видовдан и светосавље су два најзначајнија елемента идентитета Срба на овим просторима“, рекао је Милић.

Милић је додао да се празновањем Видовдана не празнује само спомен на Косовски бој, него и на косовски завјет.

„Косовски завјет представља једну моралну вертикалу када су у питању Срби, дакле, вјеровање или његовање оних истинских и непролазних вриједности, а то су истина, правда и љубав“, рекао је Милић и додао да се нада да ће сљедеће године на обиљежавању овог празника бити више вјерника.

Старјешина Храма Успења Пресвете Богородице протојереј-ставрофор Небојша Драшкић каже да Видовдан има посебан значај јер се тога дана не слави само цар Лазар и сви мученици који су страдали у Косовском боју, него се сјећа и болних успомена српског народа.

„Ми као народ никада нисмо ишли у ратове да бисмо нападали друге, него да бисмо бранили себе. Били смо на бранику слободе, не само свог народа, него и цијеле Европе“, рекао је Драшкић.

Драшкић је истакао да Срби треба да живе у складу са косовским завјетом и запамте: „Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека“.

„Да тежимо увијек тим духовним стварима, да се успињемо на љествици духовног живота и да живимо у слози, не само са Србима, него и са другим народима који живе на овим просторима“, поручио је Драшкић.

Извор: Срна

MD MONTEL