Птица која краси српски грб, орао крсташ, изумире у Србији:

JP Putevi Brcko

Највећа претња за њих су пестициди којима пољопривредници прскају своје њиве. Орао крсташ, птица која краси српски грб, изумире у Србији: преостала су само два пара!

Орао крсташ, царска грабљивица, доскоро се могао видети на Фрушкој гори. Данас, само на северу Баната. На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније једини пар чува два птића.

До деведесетих година само по ободу Делиблатске пешчаре живело је чак седам парова орлова крсташа. Текуница, којима се крсташ најрадије храни, нестало је с пошумљавањем пешчаре, па је ова врста орла морала да мигрира. Два пара су отишла у суседну Румунију.

Године 1996. код села Шумарка убијен је један орао крсташ, а већ наредне године ово станиште заувек је напустила и његова партнерка. Након тога, у Делиблатској пешчари више није било орлова крсташа. Можда највећа претња за њих јесу пестициди којима пољопривредници прскају своје њиве, преноси „Опанак“.

Орла крсташа, нажалост, данас лакше можемо видети у музеју, приватној галерији, препарираног у ресторану, него у гнезду или над војвођанском равницом. Премда су изузетно осетљиви на људско присуство, закон прописује да се гнезду у коме се тренутно налазе једина два пара и нихови младунци може прићи најближе на један километар.

Ко, када и колико близу сме да приђе гнезду контролишу волонтери у оквиру пројекта за заштиту крсташа. У скровишту, надомак дрвета су свакодневно, од марта до јула, тј. док траје инкубација и птићи не ојачају. Контролишу и коришћење пестицида, сарађују са мештанима, ловцима, пољопривредницима…

Како би се њихов број повећао, Србија, Мађарска, Аустрија, Чешка и Словачка покренуле су прошле године пројекат „Панон игл“ за заштиту орла крсташа, који финансира Европска унија, пише РТС. Циљ пројекта је да се у земљама учесницама број парова крсташа повећа на 250 и то до 2022. године. Осим царског орла, у Србији су угрожени и степски и сиви соко и велика дропља.

Извор: б92

MD MONTEL