Сјећање на ВРС не смије да изблиједи

JP Putevi Brcko

Поручили су то јуче највиши представници Републике Српске и Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ поводом прославе Видовдана – крсне славе Војске РС и тог пука.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић је истакла да је Видовдан датум који је кроз историју за српски народ био изузетно значајан.

– Сви ми који данас живимо у миру и слободи са посебним поштовањем и захвалношћу морамо чувати успомену на припаднике ВРС чији су животи уткани у темеље Српске и његовати сјећање на њихову жртву, која нас трајно обавезује да чувамо, бранимо и градимо Републику – навела је Цвијановићева у честитки команданту Трећег пјешадијског РС пука Милану Радојчићу те официрима, подофицирима и војницима овог пука као и свим некадашњим припадницима Војске Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је нагласио да је Трећи пјешадијски пук, који је наставио да баштини тековине Војске РС, гарант опстанка Републике Српске и српског народа на овим просторима. Он је истакао да су српска војска и српски народ по традицији слободарски, увијек на страни правде, мира и слободе.

– Војска Републике Српске је основана је да би се заштитио српски народ и најчасније је утицала на стварање и очување Републике Српске – поручио је Додик у честитки.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић истакао је да припадници пука поносно чувају успомену на храбру Војску Српске, која је најзаслужнија за одбрану слободе српског народа и Републике.

– Припадници пука су остали на путу мира и слободе, професионално обављајући задатке у интересу мира и стабилности цијеле земље – навео је Чубриловић.

Командант Трећег пјешадијског РС пука бригадир Милан Радојчић рекао је да је Војска РС часно и достојанствено извршила задатак.

– Морамо младим генерацијама да пренесемо шта је била Војска Српске и да то сјећање не изблиједи, те да као један од најзначајнијих догађаја остане увијек и обиљежавање крсне славе – рекао је Радојчић.

Трећи пјешадијски пук ове године организује обиљежавање Видовдана у манастиру Осовица у општини Србац гдје ће данас бити служена Света архијерејска литургија те парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас. Народна скупштина Српске Републике БиХ 12. маја 1992. године је донијела одлуку о формирању Војске РС кроз коју је прошло више од 210.000 бораца. За одбрану Српске живот су дала 23.184 борца.

MD MONTEL