Аустралијска мува добила име по зликовцу из Игре пријестола

JP Putevi Brcko

Новооткривена врста муве из западне Аустралије добила је име по негативцу из Игре пријестола – Ноћном краљу.

Парамоновиус ноћни краљ добио је име зато што се појављује зими, има круну од длака и остале инсекте претвара у „зомбије“, кажу истраживачи.

Дугачка је око једног центиметра и може се наћи током зиме у малој области на западу Аустралије.

Око 230 нових врста је именовано у Аустралији током прошле године.

Парамоновиуса ноћног краља је првобитно открио 2012. године пар „градских научника“ у националном парку Вандо, преноси ББЦ на српском.

Годинама касније, „Ksuankun Li“, докторант Аустралијског Научног и индустријског истраживачког института Комонвелта (CSIRO), потврдио је да је ријеч о новој врсти.

Брајан Лесар, ентомолог са „CSIRO“ института, рекао је да су лако одлучили да муву назову по негативцу из Игре пријестола.

„Ксуанкун је велики фан Игре престола и желио је на овај начин да се захвали серији на сатима забаве које му је пружила“, изјавио је Лесар за ББЦ.

Додао је да мува има много сличности са ликом из Игре пријестола, обоје их можете наћи зими и имају круну сачињену од шиљака на глави. Женке полажу јаја на друге инсекте, која се излегну и потом изједају инсекте изнутра, претварајући их у зомбије, попут Ноћног краља.

„Ако сте ово већ видјели у неком научнофантастичном филму или серији, велика је вјероватноћа да се то прво десило у природи“, додао је Лесар.

Парамоновиус ноћни краљ припада групи мува које личе на пчеле. Научници верују да су се тако развиле како би се одбраниле од птице које знају да пчеле убадају.

Постоји више од 5.200 познатих врста пчела у свијету, али Лесар каже да вјероватно постоји „много више“ неоткривених врста.

Извор: Тањуг

MD MONTEL