Без дужне почасти и комеморативне сједнице званичне Црне Горе за бившег предсједника

JP Putevi Brcko

Прије два дана, изненада у својој Црној Гори, у Кучима, преминуо је бивши предсједник Црне Горе у два мандата и премијер Савезне Републике Југославије, Момир Булатовић. Званична Црна Гора свом првом изабраном предсједнику није удостојила ни комеморативну сједницу.

Данас са почетком у 8 часова, одржан је у Српској кући у Подгорици, у организацији оних, који су остали вјерни идеји, традиционалној и поштеној Црној Гори, која је изњедрила Момира Булатовића, а он био један од најбољих њених синова.

Као и много пута до сада, опет је пала Црна Гора на испиту људскости, поштовања, и самопоштовања.

И упркос често трагикомичном покушају да себе пореде са америчким вриједностима и политичким манирима, углавном усвајајући оно најгоре које долази са те „западне стране“, нису се сјетили да примјене један принцип који је вриједан поштовања-поштовање институција и уважавање преминулих државника који су стварали историју Америке и њеног народа.

Подсјетимо, шта за све цивилизоване земље представља институт Предсједника, посебно, како рекосмо Сједињених држава. Сви њихови предсједници, па и Ричард Никсон, проказан у афери „Вотергејт“, који је након низа скандала поднио и оставку, сахрањени су како доликује уз све почасти које припадају оном, ко је био на челу државе.

Црна Гора, „модерна“, „напредна“, лидер у региону, не смије због сујете једног човјека, некадашњег најбољег пријатеља Момира Булатовића, не смије да свог предсједника у два мандата испрати на вјечни починак, онако како је заслужио, онако како је једино било нормално и очекивано у цивилизованим државама. И од мртвог Момира, зазираће шеф режима, треба  признати пораз и издају која је одредила судбину једне мале државе и њеног диктатора.

А режимски медији су информацију о његовој смрти, пренијели тек као обавјештење о смрти човјека који је осам година био предсједник Црне Горе.

Ово је још један тужни доказ да Црна Гора нема ниједан елемент државе и још једна потврда посрнућа, да актуелни режим, неуважавајући сопствене великане и часне опоненте исказује још једном непоштовање сопственог народа који је у једном периоду црногорске историје чиста срца подржавао лик и дјело Момира Булатовића.
Али, како је давно речено: Ко не поштује сопствену прошлост нема се чему надати у будућности.

Сахрана бившег предсједника Црне Горе је данас у 15 часова у његовом родном селу Раће у Кучима.

Izvor: ИН4С

MD MONTEL