Знате ли Лија, највећег фана Новака Ђоковића?

JP Putevi Brcko

Највећи обожавалац лика и дјела Новака Ђоковића, или бар један од највећих, гле чуда није из Србије. Име му је Џијаши Ли и долази из Кине.

Присјетимо се, у току је други сет првог Ђоковићевог меча на Вимблдону и Колшрајбер се добро држи. Након дуге размјене, Новак лопту избацује у аут, Нијемац је за сваки случај враћа преко мреже, а Новак дочекује на волеј, лијевом ногом.

– Идемо, Ноле – на сасвим добром српском чује се са трибина.

Не, није нико из Србије, то је Џијаши Ли (Jiaxi Li) из Кине.

– Новак ми је више од идола. Због њега сам упознао доста људи који су исто његови фанови, стекао много пријатеља, правимо журке, причамо… Све због Новака. Он ми је готово цео свет, све се врти око њега – каже Ли.

Има 23 године, Новака прати од 2011. и титуле у Мелбурну, а први пут га је уживо гледао четири године касније.

– Од тада сам због Новака почео да пратим и друге српске тенисере, учим српски преко апликације, а планирам да кренем и на неки курс – додаје Ли.

И како му иде учење?

– Знам да кажем “Ајде, Ноле” и “Идемо”, то сви Новакови фанови из Кине прво науче, а научио сам и “тата”, зато што је Ноле то написао на камери у Аустралији 2016. Мада има неких који због Новака чак знају и химну Србије – наводи уз осмијех.
Порука

Док су излазими са Централног терена, Ли се окреће и претура нешто по торби.

– Ово носим на сваки турнир, нисам је извадио током меча, не знам како би обезбјеђење реаговало – каже и вади заставу Србије, поносно показујући аутограме неколико српских тенисера.

Ту су Новаков, Типсаревићев и Лајовићев, као и још један који се не види довољно добро.
Значи имао је блиски сусрет са идолом?

– Да, све је прошло прилично лако када сам добио прилику да пратим његов тренинг током Завршног турнира у Лондону. Био сам веома нервозан, али потписао ми се на заставу и сликали смо се… То је било нешто невјероватно – узбуђено је причао Ли.

Међутим, каже, Ђоковић је журио на неки догађај, па нису стигли да причају, што му је “највећа жеља у животу”.

– Да сам могао, рекао бих му нешто у име кинеске #НолеФам заједнице, онако од срца. Ух, кад би ми се то остварило – открио је овај ватрени Нолетов фан.

На приједлог српских новинара да поручи несто Новаку, на тренутак се замислио.

– Само желим да ти кажем да дијелимо са тобом твоја осећања, успоне и падове. Увијек си добар према навијачима, добар си човјек и на најбољи начин представљаш своју земљу… Као припадник великог броја твојих фанова из Кине желим да ти поручим да нам много недостајеш. Надамо се да ћеш сваке године долазити на турнире у Кини. Волимо те и подржавамо заувијек – рекао је Ли у даху, на енглеском, а све крунисао узвиком на српском.

– Идемо, Ноле!

Због чега баш Новак?

– Он је велика инспирација читавој генерацији младих Кинеза, али није се то догодило одједном. Временом смо развијали тај однос – одговара брзо Ли.

Како наводи, односи Србије и Кине су добри, нарочито због “несрећног догађаја из 1999. године”, па је временом њихов однос са Новаком постао све дубљи.

– Нолетови ставови о животу, успонима, падовима и психичкој стабилности га некако чине правим човјеком… Тиме је помогао многима у Кини. Када нисам успио да упишем факултет почео сам доста да сумњам у себе, али Ноле ме је охрабрио, учинио је да поново почнем да вјерујем у себе. И ево ме, сједим на трибинама Централног терена зато што сам на мастер студијама у Лондону и навијам за другог најважнијег човјека у мом животу, поред мог оца – објашњава Ли.

Ако у Кини живи 1,3 милијарде људи, колико онда Ђоковић тамо има навијача?

– Ух, много. Не знам колико, али много”. Када дође на турнир у Кини, људи га чекају на аеродорму да му се јаве, исто када тренира… То је нешто невјероватно – прича он.

Ли је од тад стигао да упозна и друге српске тенисере.

– Ако подржавате Новака, онда једноставно желите да научите још више о Србији, то је нормално, тако сам почео да пратим и остале – додаје.

Како каже, најбољи однос има са Лајовићем.

– Гледао сам га 2017. на турнирима у Кини и сваки пут сам сједео одмах иза њега. Наравно, носио сам заставу Србије и постепено смо се упознали. Обрадовао се кад ме је недавно видио на једном турниру, сјећа се чак када смо се упознали и које је то године било – истиче Ли.

Књига утисака

Ђоковић је у првом колу Вимблдона релативно лако савладао Колшрајбера, а у сриједу игра против Американца Дениса Кудле, који је 111. тенисер свијета.

Занимљиво је да су првог дана турнира испали и Циципас и Зверев, који су према пројекцијама ишли на Новака у завршном дијелу турнира.

Српски тенисер притом до финала не може да се састане са Федерером и Надалом.

– Има добар жријеб, али видјећемо. Нисам сигуран да је Новак приказао баш најбољу игру у првом колу, али надам се да ће успјети да напредује, одбрани титулу и 2 000 поена – опрезан је Ли

У међувремену, Ли у Лондону завршава мастер студије из менаџмента функционисања жељезница.

– Можда бих једног дана могао нешто да радим у Србији, знам да Кина и Србија доста сарађују на том пољу – каже.

У Србији, каже, није још био, али то му је у плану чим заврши студије.

– Ако погледате књигу утисака у Новаковом ресторану, видјећете да је већина на кинеском. Многи Кинези иду тамо, то је нешто што морате да урадите једном у животу – истиче.

Чекај, ако никада није био у Србији, одакле му онда српска застава?

– Купио сам у Кини, хаха… У Кини можеш да купиш шта год хоћеш – једноставно објашњава Ли.

Извор: српскацафе

MD MONTEL