Откуд песма Наде Топчагић на прослави победе опозиције у Истанбулу?

JP Putevi Brcko

Песма Наде Топчагић „Јутро је“ која је могла да се чује у Истанбулу након победе опозиционог лидера Екрема Имамоглуа над диктатором Реџепом Тајипом Ердоганом данима интригира јавност у Србији која тражи одговор на појаву тог феномена.

Младен Милосављевић, етнолог, рекао је за Данас, у оквиру рубрике Питање-одговор, да је опште позната ствар да добар део Турака вуче корене из наших простора, тако да је могуће да су препознали неко своје колективно несвесно и поистоветили га са нашим.

„С обзиром на то да су нам фолклори слични, турски и наш се некако прожимају, реч је о неколико стотина година разних узиманих преплитања и веза и то је нашло свој начин и пут да се испољи“, оценио је Милосављевић.

Емир Бихорац, политиколог из Новог Пазара, истакао је за Данас да су у слободним и демократским друштвима људи слободни да бирају врсту музике коју желе да слушају, па тако и музику уз коју желе да прославе победу политичке опције за коју сматрају да је исправна.

„Независно од прославе, протекли избори у Турској су доказ да је тамошње друштво положило испит зрелости и доказало спремност да уважи, једну од највећих демократских вредности, конструктивну критику“, навео је Бихорац.

Сеад Биберовић из Урбан-ина из Новог Пазара објаснио је за Данас да је чињеница да већина грађана Турске, који су пореклом Бошњаци, не подржава Ердогана.

„Овакав начин прославе његовог пораза у Истанбулу показује тежњу турских грађана, пореклом са ових простора, да очувају везе и, колико је то могуће, свој југословенски идентитет. Победа опозиције у Истанбулу је значајна из много разлога, па ће, верујем, имати утицаја чак и на политичку ситуацију у Србији. Надам се да ће разбити и многе предрасуде у Санџаку, јер је уврежено мишљење да „султана“, како Ердогана зову многи припадници бошњачке заједнице, подржава огромна већина грађана Турске“, нагласио је Биберовић.

Топчагић: Била сам изненађена

Нада Топчагић, певачица народне музике која изводи ову песму, истакла је за Данаса да је била била на путу током избора у Истанбулу, али да су је сутрадан ујутру дочекале гомиле пропуштених позива и послатих снимака.

„Када сам видела колико је људи хорски певало „Јутро је“, била сам немало изненађена. Ма, најежила сам се, шта да вам кажем. Та песма је стара 30 година и још увек живи. У Истанбулу ју је певао махом наш народ, Новопазарци и околина. Победничка странка ме је звала да дођем и да им гостујем, али не верујем да ћу прихватити позив. Ја сам аполитична, не опредељујем се на тај начин нити тако делим публику. И овде када би ме позвали да певам на неком политичком скупу, не бих пристала. Било да је позиција или опозиција“, навела је певачица.

Извор:Данас

MD MONTEL