Учитељицама купују “ајфон” умјесто букета

JP Putevi Brcko

Основци и средњошколци из Републике Српске све чешће учитељице, наставнице и професорице затрпавају скупоцјеним поклонима који коштају и по неколико стотина марака, а такав тренд, према којем цвијеће и честитке више нису довољни, наметнуло је потрошачко друштво у коме се готово све гледа кроз новац.

Маме и тате с којима смо разговарали кажу да у данима пред 8. март или завршетак школе вибер групе родитеља чија дјеца похађају исто одјељење “експлодирају” од приједлога и дилема шта поклонити разредници или учитељици. Истичу да родитељи, углавном они имућнији, често као идеалан поклон предлажу мобилне телефоне, кожне торбе, парфеме, скупоцјени накит, поклон бонове из радњи познатих брендова.

– Већини је битно само да купимо нешто скупо и обично тако на крају и буде. Неки родитељи су инсистирали да купимо “ајфон”, што смо на крају и урадили јер се већина сложила – испричала је мајка основца која није жељела да јој објавимо име.

Слична ситуација је и другим градовима, па су тако родитељи у једној бањалучкој основној школи разредници недавно поклонили бицикл вриједан стотине марака.

Максимална вриједност поклона који просвјетни радници смију примити од ђака и њихових родитеља у Српској није прописана законом, као што је случај са функционерима који поклоне скупље од 300 КМ не смију задржати, већ их морају пријавити надлежној комисији и предати органима власти који су их изабрали или именовали.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је начин даривања просвјетних радника прописан етичким кодексом за раднике и ученике основних и средњих школа. Истакли су да је тим документима дефинисано да радници школа не смију тражити или примати поклоне или услуге, уколико постоји оправдана претпоставка да ће тиме бити извршен утицај на њихову објективност и испуњење професионалних обавеза.

– Према етичком кодексу просвјетни радници су дужни да утичу на сузбијање сваког облика корупције и незаконитих радњи у школи, те да пријаве такве случајеве – истакли су у Министарству просвјете.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да просвјетни радници поклоне добијају у приликама као што су завршетак првог разреда, петог, деветог, као и за 8. март.

– Сматрам да је непотребно просвјетним радницима давати било какве поклоне. Родитељи су ти који у 99 одсто случајева одлуче да купе скупи поклон, а то раде јер можда вјерују да ће се због тога наставници љепше односити према њиховој дјеци – рекао је Дамјановић и додао да су ученици и прије куповали поклоне, само што је сада вриједност много већа.

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије Данијела Мрда каже да нове трендове креирају родитељи, а не просвјетни радници.

– Не може се дјеци забранити да купе поклон учитељици, али не подржавам тенденцију куповања скупих поклона – рекла је Мрда и апеловала да се не купују скупоцјени дарови.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ каже да скупи поклони нису пракса у средњим школама.

– Средњошколци су мало лежернији у вези с тим. Колеге углавном добијају цвијеће или неки симболичан поклончић који нема велику материјалну вриједност – рекла је Совиљ.

Просвјетни радник у пензији Татјана Радоја, која је 20 година радила као учитељица, а исто толико као директор бањалучке ОШ “Алекса Шантић”, за “Глас Српске” се присјетила шта је она поклоњала својим наставницима, те какве је дарове добијала.

– Када сам била ученик, прије пола вијека, учитељицу смо знали обрадовати букетићем цвијећа које смо брали у нашим вртовима, а када сам почела службовати, од ученика сам добијала миришљаве сапуне за умивање или мале стаклене чиније. Било је и књига које и дан-данас чувам и када их угледам сјетим се својих ђака. Поклон се у то доба давао оном ко се воли и имао је емотивну вриједност, никако материјалну – испричала је Радоја.

Истакла је да сада поједини просвјетни радници својим ђацима наговијесте какав поклон желе и чему би се обрадовали.

– Чула сам да се то ради и сматрам да је грешка родитеља што то допуштају. Дијете за своје учитеље жели велике ствари јер не схвата вриједност, али дужност родитеља је да дјецу усмјеравају. Неки родитељи скупим даровима показују свој статус, да се види ко су и шта су – додала је Радоја.

Без пријава

Предраг Дамјановић каже да родитељи имају могућност да пријаве оне просвјетне раднике који затраже неки поклон.

– Када би се сви држали етичког кодекса, скупих поклона не би било. Никада нам није стигла ниједна жалба родитеља да су учитељи или наставници тражили поклоне – рекао је Дамјановић. И у Министарству просвјете кажу да никада нису запримили жалбу на просвјетаре у вези са примањем поклона од ђака.

Извор:Глас Српске

MD MONTEL