Једна ноћ без сна може да уништи организам

JP Putevi Brcko

Остао вам је неки незавршени посао и мислили сте да је најбоље да га завршите увече. Грешка!

Наиме, многи који себи „скраћују“ сан, нису ни свјесни посљедница са којима се наше тијело суочава послије само једне ноћи без сна.

После цијеле једне непроспаване ноћи ваш организам ће имати драстичне посљедице и биће му потребно много времена да се врати у одморно стање.

Докторка Џанет Нешеват тврди да је осам сати сна круцијално како би организам нормално функционисало током дана. Она каже да се ефекат неиспаваности може поредити са алкохолисаним стањем организма.

Студије су показале да, ако испитаник достигне 17 до 19 сати без сна, његов организам ће се понашати исто као тела алкохолисане особе. Али ако испитаник буде будан дуже од 19 сати, његов организам ће функционисати лошије него код алкохолисане особе.

Доктор Дејвид Греунер, из Њујоршког удружења хирурга, каже да се информације које прикупимо преко дана обрађују док спавамо.

Греунер додаје да се за вријеме сна наш мозаке одмара и приликом буђења он је спреман да рјешава нове проблеме, обраћа пажњу на своје окружење и правилно расуђује.

Он, због тога, тврди да они који нису имали квалитетан сан, нису у стању да запамте многе нове информације и да усвоје нове.

Ако останете будни и без сна само једну ноћ вашем организму ће бити потребно много времена да се опорави и поврати изгубљени циркадијални ритам.

Циркадијални ритам је биолошки ритам у организму човека, који регулише бројне неоурохуморалне процесе у мозгу и на тај начин контролише и усклађује дневне, ноћне и бројне друге функције свих најважнијих органа у организму

Ако нисте у могућности да имате испавану ноћ онда доктор Греунер савјетује сљедеће: „Најбитније је да једете здраву храну наредних 24 сата.

Такође, морате пити што више течности и избегавати много кофеина“.

Извор: б92

MD MONTEL