Макрону Албанаца преко главе! Француска повлачи признање КиМ!?

JP Putevi Brcko

Ово нису очекивали у Приштини.

Председник Француске Емануел Макрон ријешен је да Рамуша Харадинаја научи памети и покаже му да Косово не може некажњено да одбије француске захтјеве.

Одбијање да укине таксе и омогући да се дијалог Београда и Приштине оживи разлог су због којих је француски лидер отказао самит у Паризу.

То је, међутим, само почетак освете коју француски председник спрема Харадинају, који ће морати да се суочи са контрамјерама које ће иницирати званични Париз, а које би могле да обухвате и повлачење признања независности Косова.

– Макрон неће олако прећи преко инаћења албанских лидера. Сви, од Вашингтона преко Лондона и Њемачке и, наравно, Париза, небројено пута досад су позвали Приштину да укине мјере које је увела 21. новембра. Ако већ сви ти позиви не могу да уроде плодом, постоји и други начин да се разговара са Албанцима, који су државу добили захваљући Западу. Једна од мера о којој се у Паризу размишља јесте и преиспитивање признања државе која не признаје принципе који су основни постулати западних држава – наводе извори из дипломатских извора.

Захтјев званичном Паризу да преиспита признање Косова као државе већ је стигао од угледних француских интелектуалаца који су покренули потписивање петиција како би владу те државе натјерали да промијени одлуку везано за јужну српску покрајину.

Према ријечима саговорника, Макронова освета биће реализована из неколико праваца. Француски предсједник већ је отказао други самит, који је требало да се одржи послије Берлина у Паризу.

– Као прво, француски предсједник одлучан је да блокира све Харадинајеве покушаје да Косову обезбиједи визну либерализацију. Друга, још болнија ствар за албанске лидере са Косова, биће француско охрабривање држава, прије свега са афричког континента, на које Париз има утицај да повуку признање косовске независности, Сјетите се колико Тачија, Харадинаја и Пацолија боли што је Ивица Дачић најавио да ће у наредних годину дана још 10 земаља да повуче признање, па ако би Француска подржала ову акцију, то би их дотукло – подјсећа извор.

За сат времена 35.000 потписа против независног Косова

Почетком маја, француски интелектуалци покренули су петицију којом од владе те државе захтевају да преиспита одлуку из 2008. године о признању “марионетске државе Косово”.

Међу потписницима петиције су историчар и политиколог Алексис Труд, драмски писац Пол Антоан, а подршка им је стигла и од Комитета изузетних личности.

Извор: Еспресо

MD MONTEL