Мост на сувом

JP Putevi Brcko

Мост на сувом је мост у Зрењанину, испод кога је некада текао рукавац Бегеја, који затрпан 1985. године, тако да данас испод њега не постоји водена површина.

Мост је изграђен 1962. године по пројекту инжењера Раде Јањатова, као висећи мост. Намјена му је била да повеже центар Зрењанина са градским квартом Мала Америка. Два носећа стуба, један на сјеверној, а други на јужној страни, направљени су од армираног бетона.

Сјеверни стуб је у облику обелиска и његова висина је 23 метра, док је јужни стуб у облику слова А, а висина износи 16 метара. Носећи кабл се састоји од 102 челичне жице.
1985. године, градске власти одлучују да затрпају рукавац Бегеја на којем се мост налази, и од њега направе три језера. Насип између два језера изграђен је тачно на мјесту моста. Тако је 23 године после изградње, мост изгубио своју намјену.

2008. године, 23 године од када је мост остао без ријеке, Мост на сувом и даље стоји, иако зарђао и у лошем стању. Градске власти планирају да мост сруше, јер више не служи намјени а и због безбиједносних разлога. Неки грађани сматрају да је Мост на сувом постао иронични симбол Зрењанина и да не би требало да буде срушен, као једини мост на свијету који је на сувом.

MD MONTEL