Опрезно на сунце због могућих опекотина

JP Putevi Brcko

И приликом боравка у хладовини потребна је заштита. – Бебе и сасвим малу децу требало би на сваких сат времена мазати препаратима који штите од штетних сунчевих зрака

После силних кишних дана многи су једва дочекали сунце и могућност да изађу из куће и прошетају се. Да је ипак неопходан опрез и да од пљуска до опекотина може да се стигне за један дан, с обзиром на то да је сунчање без икакве заштите увек штетно, упозорили су лекари на јучерашњој трибини „Узмите најбоље од сунца”, одржаној у Београду.

Зашто је то тако? Неки ће се подсетити школског градива, мада неки и знају да сунце зрачи инфрацрвеним зрачењем (ИР), видљивом светлошћу и ултраљубичастим зрачењем (УВ). Од укупне сунчеве енергије која долази до површине земље, највећи део зрачења, чак 54-56 одсто, представља управо ИР зрачење, 39 одсто је видљиво светло, док око пет до седам одсто представља УВ зрачење. Инфрацрвено зрачење заправо има све већи утицај на здравље људи, а посебно на кожу, а најштетнији су инфрацрвени А зраци (ИР-А) јер најдубље продиру у кожу.

Дерматолог др Невенка Докмановић истакла је да би требало бити веома опрезан са овим зрачењем зато што, за разлику од УВ зрака који оштећују ћелијску мембрану, лоши ИР-А зраци пролазе у саму ћелију и, стручно речено, „у митохондријама доводе до оксидативног стреса и ослобађања слободних радикала”.

– Тада долази до структурних промена у колагену, што додатно убрзава процесе фотостарења коже, већ изазваног УВ зрачењем. У свакодневном животу потребно је да се посебно чувамо и од штетног инфрацрвеног (ИР-А) зрачења, а не само од нежељених штетних ефеката УВА и УВБ зрака, који су нам одраније добро познати, посебно уколико желимо да максимално успоримо процес фотостарења коже – наглашава др Докмановић.

Заштита од штетног сунчевог зрачења најважнија је код деце. Због тога је др Горан Вукомановић, педијатар из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, дао корисне савете како најбоље заштитити малишане током летњих месеци.

– Прво што сваки родитељ спакује у путну апотеку је крем за сунчање. Битно је да се изабере адекватна заштита од сунца са високим заштитним фактором, препоручена за узраст детета, и да се дете редовно маже. Сунчеви зраци најјачи су у периоду од 11 до 16 сати, али се та граница у јужним приморским пределима, у јулу и августу, померила на период од 10 до 17 сати, па је децу у овом периоду неопходно склонити са сунца колико год је то могуће. Претерано излагање коже сунцу већ од првог дана има велики утицај на стање коже током целог живота – истиче др Вукомановић.

По његовом савету, крема за сунчање наноси се на све делове коже десетак минута пре изласка на сунце. Мазање детета кремом понавља се у зависности од боје коже, пигмента и претходне изложености коже сунцу. За бебе и малу децу обично је потребно поновно наношење препарата на сваких сат времена.

– Потребно је да се користе препарати који имају доказану ефикасност у спроведеним студијама, јер коришћење кремова који нису проверени може да доведе до опекотина и оштећења коже. Идеално би било да одабрана крема садржи иновативне природне филтере – додаје др Вукомановић.

Стручњаци су нагласили да је заштита од сунца потребна и приликом боравка у хладовини, али и да је важно понављати премазивање заштитним средством након купања, знојења или брисања пешкиром.

Извор: Политика

MD MONTEL