Перу замрзнуо одлуку о признању самопроглашеног Косова

JP Putevi Brcko

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Перу замрзнуо одлуку о признању самопроглашеног Косова, тако да се више не може рачунати као земља која подржава Приштину, што је веома битно за Србију.

Дачић је у Лими након разговора са министром иностраних послова Перуа Нестором Пополисиом Бардалесом истакао да је за Србију значајно да успостави односе стратешког партнерства с том државом, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

„Питање Косова није најважније питање о којем треба разговарати, у питању су наши стратешки односи и наше присуство у региону и из таквог пријатељског односа ће произаћи и пријатељски став у односу на проблеме око Космета“, рекао је Дачић.

Он је навео да је некадашња Југославија са Перуом имала изузетне односе.

„Перу је био један од наших највећих политичких и економских савезника у овом региону. Посљедњих година дошло је до стагнације у односима и то је резултирало тиме да је Перу признао једнострано проглашену независност Косова“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србији у интересу да обнови односе с Перуом.

„Перу је признао једнострано проглашену независност Косова 2008. године, али имају статус замрзнутог признања. Нису успоставили дипломатске односе, а од 2015. године не гласају за чланство Косова у међународним организацијама /Унеско и Интерпол“, подсјетио је Дачић.

Дачић је рекао да је Перу нестална чланица Савјета безбједности УН и у јулу ће предсједавати Савјетом безбједности, те да Србија има њихову отворену подршку у том тијелу.

Дачић је додао да на америчком континенту, од 35 држава које су чланице УН, тренутно Косово није признало 19 земаља, док је 16 признало.

Он је додао да је економска сарадња двије државе веома ниска, те да сарадња није претерано развијена ни у другом областима.

Извор: Срна

MD MONTEL