У Вуковару предложена рјешења за мост на граничном прелазу Брчко-Гуња

JP Putevi Brcko

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић, његов замјеник Анто Домић и директор Дирекције за финансије дистрикта Брчко Мато Лучић разговарали су данас у Вуковару са жупаном Вуковарско-сремске жупаније Божом Галићем о рјешењима за отклањање проблема на мосту који повезује Републику Хрватску и Босну и Херцеговину, односно Гуњу и Брчко дистрикт.

Представници дистрикта су информисали жупана о недавно сачињеном елаборату “ИПСА” Института из Сарајева о утврђивању стања моста и процјене његове носивости те препорукама за хитну обуставу тешког моторног саобраћаја, након чега се, како су истакли, мост користи само за саобраћај лаких возила и пјешака. На састанку је наведено да су посљедице обуставе тешког саобраћаја вишеструке, посебно у економском смислу, а да штету трпе и привредници дистрикта Брчко.

Жупан Галић је изразио подршку у даљим корацима за рјешавање овог проблема те интерес да се ово питање ријеши заједничким дјеловањем са обе стране Саве. Разговарано је о краткорочним и дугорочним рјешењима, те као привремено рјешење, које би оспособило саобраћање тешких возила у наредним годинама, предложена реконструкција постојећег моста у смислу његовог проширења за још једну траку, а о чему ће коначну ријеч дати стручњаци из ове области. Као дугорочно рјешење актери састанка у Вуковару виде градњу новог моста.

Вуковарско-сремска жупанија је изразила спремност да о овим закључцима извјести министарство саобраћаја у Влади Републике Хрватске, обзиром да су Влада Хрватске и Савјет министара БиХ надлежни за рјешавање поменутог питања. Брчко дистрикт ће, према закључцима, изнаћи финансијска средства за сачињавање документа о процјени реконструкције моста на Сави.

Представници дистрикта Брчко и Вуковарско-сремске жупаније договорили су интензивирање даље сарадње на рјешавању овог питања.

MD MONTEL