„Егзит“ отворио своје капије

JP Putevi Brcko

НАЈВЕЋА журка на Балкану је почела. Синоћ у 19 часова откључане су капије Петроварадинске тврђаве на којој ће до понедељка ујутро на 40 бина и зона да наступи више од 1.000 извођача са свих меридијана. Хиљаде посетилаца је хитало из Новог Сада преко моста Дуга на десну обалу Дунава, на недавно проглашену “Тврђаву мира” како би на време стигли на почетак једног од најишчекиванијих бендова овогодишњег фестивала, британских рок великана „Кјур“, који су на бину изашли са 15 минута закашњења, у 20.45 часова.

Мејн стејџ” су синоћ отворили састав “65 деј оф статик” које су управо „Кјур“ одабрали за предгрупу и загрејали препун плато испред главне фестивалске бине за наступ Роберта Смита и екипе.

Тачно у 20.30 часова, када је „Кјур“ требало да се појави на сцени, почела је киша, која, међутим, није сметала фановима Егзита и сјајног британског бенда. Почели су са “Плејинг сонг”, лагано и постепено појачавали ритам и подизали атмосферу за заједничко, хорско певање чувених хитова, размену енергије и покренули лавину емоција. Публика, она искуснија, навукла је кабанице, “севнули” су и кишобрани а велики број посетилаца је покисао, али само споља, јер су сви нетремице пратили одличан наступ „Кјур-а“.

– Не смета ми киша, Истина је, мокар сам али дошао сам управо због „Кјур-а“ и не желим да пропустим концерт од којег много очекујем. После ћу да гледам Селектор, па се селим на “експлизв“ сцену, где такође наступају панкери – каже Јован Татић, преводилац из Београда.

Фјужн бина је отворена у 21 час наступима рокенрол састава “Мек тајер”, а затим одличном Словенком Раивен, да би штафету преузели домаћини, новосадски бенд “Самостални референти за добру забаву и ђускање”.

Међу посетиоцима било је много познатих личности из света музике, сјајни чувар традиције, уметник на народним инструментима Слободан Тркуља, као и легенде нашег рокенрола, Иван Феце Фирчи и Дејан Цукић. Они су на време стигли на Мејн стејџ да не пропусте концерт „Кјур-а“.

Но слип Нови Сад бина жестоко је кренула са водећим техно звездама нове генерације Ај хејт Моделс, Бостон 168…

Српска Атина је од прошлог викенда у фестивалском расположењу. Велики број странаца, који свакодневно разгледају знаменитости града и посећују кафиће и ресторане, праве карневалску атмосферу, која се могла видети и на мосту Дуга, када су посетиоци Егзита прелазили „у рекама“.

У дугогодишњој традицији фестивала, насталог из друштвеног активизма, и ове године се представљају бројни друштвено-одговорни садржаји, значајне кампање као и хуманитарне активности од националног значаја. Егзит је позвао све љубитеље музике, утицајне појединце из целог света, уметнике, спортисте, јавне личности, бројне организације на уједињење да се заштити планета. Због тога је и главни мотив овогодишње велике церемоније отварања фестивала „Мир на земљи, мир са земљом“ и апел за очување природе, као и порука новим генерацијама да је ово последњи тренутак у коме могу да спасу своју планету и себе у њој.

ЧИСТОЋА“ ПУНОМ ПАРОМ

ЕКИПЕ ЈКП „Чистоћа“ су уредиле простор и организовале дежурства на Петроварадинској тврђави, Подграђу и Београдском кеју током фестивала. По речима Владимира Зеленовића, директора предузећа, интензивно ће се радити и на одржавању јавне хигијене и у центру града.

– То, наравно, не значи да ћемо занемарити било коју другу локацију, јер ћемо радити редовно у свим деловима града – каже Зеленовић. – У оквиру Егзита имаћемо заједничку акцију са удружењем „Чепом до осмеха“ на прикупљању пластичних чепова, на Кеју жртава рације, од шест часова, па позивамо све госте и суграђане добре воље да нам се прикључе.

КАМПАЊА „ШЕРУЈ ЉУБАВ“

У оквиру сарадње Егзита и „Балкан тјуб феста“, чији је циљ да се повежу млади у региону и подигну глас против подела било које врсте, придружујући се покрету „Тихе балканске већине“, покренута је велика друштвена кампања „Шеруј љубав“, која се залаже за ширење толеранције и мира.

Уз ту мисију надовезује се традиционална, „Старс4кидс”, акција прикупљања ствари од извођача у хуманитарне сврхе. Неки од учесника Егзита и донатора су Дејвид Гета, “Скрилекс”, “Моторхед”, “Килерс”… а у ред добротвора ће се уписати и овогодишње звезде фестивала.

ОПЕНС ЗОНА

НА „Опенс зони Стејт оф Егзит“ представља се више од 40 организација цивилног сектора из целог региона, које ће четири дана на најкреативнији и најзабавнији могући начин, заједно са посетиоцима, постати део јединственог ОПЕНС племена. Међу њима су Центар за омладински рад, Центар за омладински и друштвени развој, школа за децу ометену у развоју „Милан Петровић“, Чепом до осмеха и Инжињери заштите животне средине, Новосадски хуманитарни центар, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик и многи други.

Извор: Новости

MD MONTEL