ХОР СПКД „ПРОСВЈЕТА“ У ПОСЕТИ ЈАДАРСКОМ КРАЈУ

JP Putevi Brcko

Најбољи начин да се крунише успешна година је колективни одлазак на излет.

Вођени овим неписаним правилом чланови Хора СПКД „Просвјета“ организовали су посету Лозничком крају. Планирани излет обухватио је посету манастиру Троноша, Тршићу, родном месту Вука Караџића и планини Гучево.

„Година која је за нама била је веома успешна уз бројне културне манифестације и активности у којима су учествовале све секције СПКД „Просвјета“. Упркос чињеници да је Хор једна од најмлађих секција, били смо ангажовани у раду „Просвјете“ од заједничких наступа са другим секцијама до годишњег концерта који смо одржали у Дому културе. Ево и дан пред полазак на овај наш излет учествовали смо на једној сјајној манифестацији која већ дуги низ година успешно траје а то је „ВИДОВДАНСКА СМОТРА ФОЛКЛОРА“ коју Просвјета годинама организује захваљујући Фолклорном Ансамблу. И друге манифестације које су биле одржане у протеклој години имале су изузетну сарадњу свих секција што говори о великом јединству у свом деловању и раду нашег удружења које је деценијама било носилац свих културних активности Срба у Брчком и као такво ће бити и у будућности. Велико разумевање и подршку Хор је добио од свих чланова УО а нарочито од стране председника Просвјете Драгана Томића који нас је подржао у идеји да од ове године покренемо такмичарски фестивал хорова који ће носити назив „ФОН“. Припреме су увелико у току за овај фестивал који ће бити од велике важности за наш град. По први пут Брчко ће имати ту част да у три дана, колико ће фестивал трајати, угости реномиране хорове са Балкана. Ову нашу идеју је препознао и градоначелник Брчког Синиша Милић који је пристао да град Брчко буде покровитељ ове несвакидашње манифестације“, рекла је пред полазак на једнодневни излет Бранислава Поповић, магистар музичких наука и диригент Хора СПКД „Просвјета“ Брчко.

И кренуше чланови Хора у сусрет славном хајдучком крају у долини реке Јадар.

Овај део западне Србије вековима je био на удару и ветрометини многих освајача те и не чуди што су овде поникла велика имена попут харамбаше Ђорђа Обрадовића Ћурчије који је са својим хајдуцима, у Првом српском устанку, ослободио Јадар од Турака. Затим војводе Анте Богићевића, проте Игњата Васића који је заслужан за развој културе овога краја и који је 1860. године у Лозници основао „“Подрињску слогу“ у склопу које је радила библиотека, хор и позоришна трупа.

Наравно једни од познатијих великана овога краја су свакако Вук Караџић и Јован Цвијић. Вук Караџић био је филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика. Вук је најзначајнија личност српске књижевности прве половине XIX века.

Јован Цвијић био је српски научник, оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије, професор и ректор Београдског универзитета, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу. Сматра се утемељивачем српске географије.,

Постоје имена великана из овога краја која никако не треба да заборавимо а која су оставила велики траг у историји српскога народа, као што је осмогодишњи Момчило Гаврић, најмлађи војник и подофицир свих светских армија Првог светског рата који је прошао албанску голготу и учествовао у пробоју Солунског фронта. Затим наши савременици као што је чувени Мића Поповић, академик, сликар, писац и филмски режисер, Владимир Цветковић – кошаркаш, Владимир Стојковић – фудбалер,  Драган Мићановић – глумац…

Једном речју, ово је крај богате историје који вреди посетити што су и чланови Хора СПКД „ПРОСВЈЕТА“ Брчко урадили задњег јунског викенда 2019. године.

Прво одредиште био је манастир Троноша. Као блистави драгуљ скривен у бисерној шкољци шумовитих огранака Гучева и Троношке планине, бивакује већ седам славних векова и један је од најстаријих и најзнаменитијих немањићких светиња – Драгутинова Троноша.

У Троношком летопису из 1791. као ктитор манастира спомиње се краљица Каталина Немањић, жена краља Драгутина. Сматра се да је манастир настао између 1276. и 1282. године. За време Кочине крајине, игуман манастира архимандрит Стефан Јовановић био је на челу борбе. Од 2017. године Српска православна црква га прославља као светитеља – преподобни Стефан Троношки. У непосредној близини манастира налази се капела Св. Пантелејмона са чесмом девет Југовића, коју су по легенди саградили Југ Богдан и девет браће Југовића пред полазак у Косовски бој.

Спонтано, чланови Хора опијени манастирским миром, запевали су Оче наш у манастирској цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице што је наишло на велико одобравање присутних верника као и комплетног сестринства манастира.

Након удахнутог вековног манастирског мира чланови Хора упутили су се у родно место Вука Караџића – Тршић.

Уживајући у кратком освежењу кафане „Промаја“, жељни упознавања чувеног места у којем се родио и одрастао Вук Караџић, учесници ове екскурзије упутили су се према родној Вуковој кући. У долини реке Жеравије, од улаза до спомен куће постављени су вајати, магазе, качаре, воденице поточаре, као и објекти намењени посетиоцима ресторани и продавнице сувенира.

На саборишту, некој врсти амфитеатра са позорницом, на којој се сваке године у септембру одржава Вуков сабор, одмах уз цркву брвнару распевани чланови нису могли одолити изазову да на овој јединственој позорници са предивном акустиком запевају неколико песама. Од заноса нису ни приметили да су многобројни туристи застали и у највећем позоришном миру и тишини одушевљено одслушали све отпеване композиције. Наравно све то је било пропраћено громогласним аплаузом.

Овде је спонтано пао и договор са свештеником Александром да Хор СПКД „ПРОСВЈЕТА“ Брчко у што скорије време на саборишту одржи целовечерњи концерт. Позив је прихваћен а датум концерта биће ускоро и објављен.

Осећај спонтаног и веома срдачног приступа у разговору са мештанима препознатљив је за овај крај. Тај осећај добродошлице осетио се на сваком кораку те и не чуди што је позив за целовечерњи концерт и сам договор око тога текао крајње једноставно и опуштено, на обострано задовољство. Излет, након Тршића настављен је на планини Гучево. Након обиласка споменика у непосредној близини Црног врха, који је подигнут као спомен – костурница српским и аустроугарским ратницима изгинулим на овом простору 1914. године у Првом светском рату, дружење је настављено у планинарском мотелу уз добро јело и наравно неизоставну песму коју чланови Хора  упражњавају у свкој прилици.

Било је на овом прелепом дружењу многобројних шала и доскочица које чланови Хора желе да оставе за себе али уједно и позивају све заинтересоване, уколико желе да постану чланови Хора, да се јаве 15. августа на аудицију у просторијама „Просвјете“. Можда вам тада и открију све оно што су на овој екскурзији доживели. У сваком случају, било је ово једно незаборавно дружење којим је заокружена једна изузетна радна година. Уз кратки годишњи одмор чланови Хора СПКД „Просвјета“ са пробама, наступима као и финалном организацијом око „ФОН“ фестивала, крећу већ половином августа.

MD MONTEL