Летња дилема: Да ли можете да носите јапанке на посао

JP Putevi Brcko

Лето је коначно стигло, а са њим и неизбежна одевна дилема – шта обући за посао кад су температуре високе?

Јапанке, летње хаљине, шортсеви и мајице су океј када сте ван посла. Али да ли је такође океј да такву одећу носите на послу или постоје извесна правила која одређују колико слободно можете да се обучете? То умногоме зависи од типа организације у којој радите.

Гола рамена и хаљине су прихватљиве за напредније индустрије попут технолошких компанија, али се зато не сматрају прикладним у традиционалним финансијским фирмама.

Људи носе одређену гардеробу како би се уклопили са вршњацима, али и како би показали да се идентификују са циљевима осталих колега, професорка Керолин Мер, која ради као психолог у компанији Х&М.

„Оно што носимо у многоме осликава наш идентитет. То је начин да се каже: ‘Очекујемо од вас да се понашате на одређени начин’. Али правила облачења могу да личе и на облик друштвене контроле. Идеја је да се створи униформисани облик понашања, као и униформисани изглед.“

Лично, Мер није „фан униформи“, али неки људи их сматрају корисним, јер не морају ујутру да размишљају шта да обуку.

Многим женама гаредеробер експлодира пре одласка на посао тражећи одговарајућу одећу, и одбацујући одређене комаде, сматрајући их неприкладним за пословни састанак.

Ипак, ношењем сопствене одеће на послу „изражавате индивидуалност у зависности од тога каква сте личност, то може подстаћи вашу креативност.

„Особама које заиста желе да покажу индивидуалност, униформе не чине услугу. Ако имате могућност да изаберете шта ћете носити, боље ћете исказати идентитет.“

Таква флексибилност није увек могућа. Здравље и безбедност запослених су увек на првом месту, на пример, на градилишту је обавезно ношење заштитне опреме.

Рад у канцеларији је флексибилнији, али запослени морају да буду свесни правилника о облачењу или ризикују да буду санкционисани.

Оно око чега запослени морају да буду посебно пажљиви јесте опуштене летње одевне комбинације за жене, а не за мушкарце.

Мушки запослени који су у контакту са клијентима морају да носе одела, кравате и кошуље дугих рукава, док жене могу да носе летње хаљине и лаганију гардеробу. Ипак, морате бити опрезни. То може довести до сексуалне дискриминације.

Не кажемо да треба у канцеларији да се шетамо у пижамама и неистуширани, већ да послодавци треба да прихвате да људи могу да постигну велике ствари, а да не носе Армани хаљине и одела сваког дана. Ако то њима чини задовољство, могу и у јапанкама.

Извор: ббц/објектив медиа

MD MONTEL