ТЕСЛИН ПАТЕНТ

JP Putevi Brcko

(Поводом 10. јула, Дана науке) “Нека буде знано да сам ја, НИКОЛА ТЕСЛА, из Смиљана у Лици, граничне области у Аустро-Угарској, измислио унапређење динамо-електричне машине”, пише наш славни физичар и проналазач у патентној пријави коју је Патентном заводу САД предао 6. маја 1885. године. Патент под редним бројем US334823A и називом“Commutator for dynamo-electric machines” одобрен је у јануару следеће 1896. године.

Биће то први од 112 познатих патената који су Николи Тесли прихваћени у Сједињеним Америчким Државама у наредних 42 године. Будући да се патентно право односи искључиво на државу у којој је патент пријављен, Тесла је током живота у чак 26 држава заштитио бар 278 патената. Скица не приказује сам први Теслин патент, већ дијаграм из патентне пријаве US405858A за електрични мотор, која је одобрена у јуну 1889. године.

Тесла, иначе, у својим раним пријавама наводи назив свог предузећа ““Tesla electric light and manufacturing company”, коју је основао након напуштања Едисонове компаније. Своје државлљанство везује за Лику и Аустро-Угарску, док ће наводити да је у Њујорку резидент. Од деведесетих година, са стицањем америчког држављанства, Тесла у патентним пријвама наводи да је држављанин САД.

Тесла је рођен 10. јула 1856, а први патент му је у Америци одбрен кад је имао 30 година. Током каријере која је јединствена управо по импресивном броју изузетно добро прихваћених и утицајних изума мењао је компаније и пројекте, непрекидно ношен новим идејама које су му промениле свет. Тесли су оне донеле трајну светску славу, али и биле његов усуд.

У част Николе Тесле у Србији се 10. јула обележава Дан науке. Тим поводом, ове године, Институт за физику у Београду у сарадњи са “Науком кроз приче” организује трибину “Може ли наука да промени Србију” (http://naukakrozprice.rs/dan-nauke-2019/).

Извор:наукакрозприце.рс

MD MONTEL