У Мађарској Никола Тесла Хрват

JP Putevi Brcko

Српска мањина у Мађарској је незадовољна што се у мађарским уџбеницима историје Никола Тесла представља као научник хрватске националности, јавља РТВ.

Срби у Мађарској намјеравају да траже исправку ове тврдње, преноси хрватски Индекс.

„Тесла је физичар, проналазач и електроинжењер хрватског поријекла“, преноси РТВ дио текста из уџбеника „Историје“, у издању Националног завода за издавање уџбеника.

„С тим проблемом се, у ствари, суочавамо већ деценијама, па смо, између више угледних Срба, одабрали да нашу школу назовемо баш по Николи Тесли, како то не би учинила хрватска заједница у Мађарској“, изјавила је директорка вртића, основне школе, гимназије и ђачког колегијума „Никола Тесла“ у Будимпешти Јованка Ластић.

Према њеним речима „сама образовна установа мало тога може да учини да се пропуст или грешка исправи. Са више успјеха може да наступи Самоуправа Срба у Мађарској, али би и матична држава требало јасно да укаже на чињенице о поријеклу чувеног научника“.

Директорка из Будмипеште мисли да хрватска има јак лоби у Мађарској.

„Као члан Националног вијећа за издавање уџбеника на сљедећој сједници ћу изнијети своје становиште о овом проблему, али не знам колики ће бити одјек, с обзиром на јак лоби и утицај хрватске заједнице у Мађарској“, додала је Јованка Ластић.

РТВ преноси податке с „Wикипедије“ на мађарском језику на којој пише да Никола Тесла „Србин рођен 10. јула 1856. године у православној, свештеничкој породици у Смиљану, у Лици, тада у Хабсбуршкој монархији и да је касније постао српско-амерички научник свјетског гласа“.

Извор: Б92

MD MONTEL