Холандски пуковник: Срби нису починили геноцид, већ ослободили Сребреницу!

JP Putevi Brcko

У хронологији новинских текстова о догађајима у Сребреници пада у очи да су војну операцију Војске РС против бошњачких снага, као геноцид окарактерисали холандски политичари и њихови медији. Први који су се супроставили оваквим догађајим били су свједоци – холандски војници који су све гледали својим очима.

Холандски министар за помоћ и развој Јан Пронк, а за њим министар одбране Јорис Ворхуве били су први који су догађаје из Сребренице описали као геноцид, подсјећа Интермагазин.

Холандски војници одмах су се супротставили медијској хистерији о етничком чишћењу, а касније су им се и осталих 1.200 припадника Холандског пјешадијског батаљона, који су у три ротације служили у енклави Сребреница од 1993. до 1995.

Сам „неспоразум“ холандске владе са својим војницима званично је почео када је одлазећи са службе у Босни, пуковник Томас Кареманс заповједник батаљона, у Загребу на пригодној конференцији за штампу 25. 7. 1995. похвалио припаднике Војске Републике Српске за веома добро испланирану и изведену акцију ослобађања Сребренице, пише Интермагазин.

Пуковник Кареманс је тада нагласио да је та акција била усмјерена искључиво против муслиманских јединица, а никако против припадника 13. пјешадијског батаљона из Холандије, који је био стациониран у Сребреници. Срби су вјешто надмудрили муслиманске војнике, закључио је Кареманс.

На питање загребачких новинара да објасни своје гледиште о наводном етничком чишћењу у Сребреници, пуковник Кареманс је одговорио да су муслимани попалили 200 српских села око Сребренице и побили становништво које је у њима живјело.

Ова његова изајава „шокантно“ је деловала на стране новинаре који су спремни дошли да нападну Кареманса.

Смијењен је убрзо и Каремансов претпостављени, холандски генерал Кузи. Он је изјавио „да након пада Сребренице српско-босанске трупе нису починиле геноцид над муслиманима („Ди велт“ 12. 7. 1996).

Немачки лист „Ди велт“ је 25. 7. 1995. извијестио да су се репортери новина распитивали код холандских војника, који су се вратили из Сребренице, и увек добијали исти одговор:

„У Сребреници се није збио геноцид!“

Војник из редова холандских плавих шлемова Арнолд Блом је пред државном комисијом Холандије био изричит:

„Када смо патролирали у енклави, муслимани су провоцирали српску ватру. Они су пуцали преко нас и тиме хтјели да постигну да Срби погоде неког од нас како би спољни свијет опет на њих свалио кривицу!“

Извор:ИН4С

MD MONTEL