КОНДОМИНИЈУМ – ТАМНИ ВИЛАЈЕТ ПЛАНЕТЕ

JP Putevi Brcko

Није случајно Брчко изабран да буде Кондоминијум државе БиХ. У преводу – натрашке па на ћоше! Ово је једина тачка на планети на којој успевају такве глупости да се све то може мерити са „ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ“. Дешавају се свугде разне нелогичности али нигде као у Кондоминијуму!

Овде напаћени Кондомчани редовно плаћају партиципацију за коју „нико“ не зна где сав тај новац завршава, где одлази и ко са њим располаже?!? Неко ће рећи ШТА ЈЕ ТО 1,20 КМ ЗА ПАРТИЦИПАЦИЈУ? ТО И НИЈЕ НЕКА ПАРА! Можда некоме та марка и двадесет фенинга и није нека пара ал на годишњем нивоу накупи се око пола милиона маркица партиципације за које још нема званичних података ГДЕ ЗАВРШЕ ОВЕ ПАРЕ?!? Менаџмент и УО се праве блесави, власт није упозната са детаљима а народ ћути, трпи и плаћа.

Нигде као у Кондоминијуму народ не плаћа воду, смеће и електричну енергију најскупље на планети. Смеће се носи „редовно“ те су нам улице налик на депонију. Право је чудо да се сви нисмо заразили. Вода није добра ни за прање чарапа а камоли да се пије јер, тврде надлежни, да у 21. веку ми и даље имамо 70% азбестних цеви.

Е, кад је електрична енергија у питању ту лоповлуку нема краја. Плаћамо најскупљу електричну енергију на планети Земљи. Нарочито они који имају дигитално електрично бројило. Чак преко 85% скупље плаћају они грађани са новим бројилима него они којима је бројило уграђено пре петнаестак и више година.

Наравно, према (не)званичним информацијама, ово предузеће спада у једно од водећих по криминалним радњама али, због уплетености АПСОЛУТНО СВИХ политичких партија, против менаџмента овог предузећа НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ПОКРЕНУТА ОПТУЖНИЦИ ЗА МАЛВЕРЗАЦИЈЕ, КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ.

Да се разумемо, нико над Тужилаштвом не врши некакав притисак. Далеко било. Тужилаштво је независно те има своју независну фијокицу у којој складишти све политичке предмете који НЕ СМЕЈУ ДА ИЗАЂУ НА СУНЦЕ. Они то раде по властитој савести БЕЗ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА а све у циљу ПРАВДЕ која је слепа. Због споменуте заслепљености правде у Кондоминијуму је све „чисто“ као суза! А луди народ ћути, трпи и плаћа!

Нигде као у Кондоминијуму се не издвајају средства за капиталне пројекте који трају деценијама. Због тога се и зове „КАПИТАЛНА ИНВЕСТИЦИЈА“. Зато народ има јединствену могућност да прати „развојни“ пут изградње стадиона „ОД НЕОЛИТА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА“ који прети да се уруши пре него што ће дочекати да буде завршен. Ово ме подсећа на „РАЗВОЈНИ ПУТ БОРЕ ШНАЈДЕРА“. Добро, није Боро ал нам га свакако „ШИЈЕ НЕКИ ЂУРО“!

Нико као Кондомчани нема боље предуслове да ужива у свим благодетима реке Саве а да није у могућности ни да сиђе до реке – макар ноге да покваси. Обала неуређена и запуштена право је легло комараца и змија. Река тече а грађани ћуте, трпе и гледају у реку… са велике дистанце.

Нико као Кондомчани нема могућност да ужива у погледу на празне и затворене Градске базене преко закључане ограде. Овде би требало предложити Одељењу за туризам да у својој понуди уврсте обилазак Градских базена под мотом „ПОГЛЕД ЧЕЖЊЕ“.

Нико као у Кондоминијуму нема ту привилегију да се вози преко изграђене ћуприје у Крепшићу која никада није добила употребну дозволу. Требало би и ово предложити Одељењу за туризам да вожњу преко ћуприје уврсте као туристичку адреналинску атракцију – екстремна вожња по ћуприји.

Нико нема ни ту привилегију као грађани Кондоминијума да се од данас вози „Гаравим сокачетом“ (у народу познатијом као обилазница око града) која такође неће никада доживети да добије званичну употребну дозволу. Ипак Сокаче ће данас бити пуштено у „привремени саобраћај“ – шта год то значило. Ово привремено ће бити примењено и на максималну брзину која ће износити 60 км/час. Искрено, овај, како кажу, највећи капитални пројекат је вероватно и највећа промашена инвестиција у историји капиталног буџета која нас је коштала готово 30 милиона еврића. За ту лову добили смо безброј недостатака као што су премалени и преуски кружни токови, преуска сама коловозна трака као и још милион фалш изведених радова. То неће сметати да од данас буде крунисано и привременим пуштањем у рад. Ово „привремено“ у Кондоминијуму практично значи док је света и века.

Поставља се питање ШТА ЈЕ ТО ТОЛИКО БЕЗБЕДНИЈЕ У ВОЖЊИ ПРИ БРЗИНИ ОД 60 КМ/Ч У ОДНОСУ НА ПЛАНИРАНИХ 80 КМ/Ч?

Ко ће одговарати ако се догоди саобраћајна незгода на путу који није прошао технички пријем?

ИМА ЛИ УОПШТЕ У КОНДОМИНИЈУМУ ОДГОВОРНОСТИ ЗА ОВАКВЕ СТВАРИ?

Да, заборавио сам да одговорност овде не постоји нити ће икада постојати!

Привремено пуштање у рад може да значи и да су одговорни за све ово свесни да овај Сокачић неће моћи никада да прође технички пријем па ајд` да ми то на мала врата пустимо у саобраћај. А кад прође десетак година можда се нико и не сети да до тог техничког пријема Гаравог сокака никада и није дошло.

Интересантно је да све ове глупости пролазе једино у Кондоминијуму. Још интересантније је то што народ ћути, трпи и све мирно посматра.

Битно је да поглавице овог тамног вилајета задовољно трљају руке.

MD MONTEL