KONDOMINIJUM – TAMNI VILAJET PLANETE

KOLUBARA Brčko

Nije slučajno Brčko izabran da bude Kondominijum države BiH. U prevodu – natraške pa na ćoše! Ovo je jedina tačka na planeti na kojoj uspevaju takve gluposti da se sve to može meriti sa “VEROVALI ILI NE”. Dešavaju se svugde razne nelogičnosti ali nigde kao u Kondominijumu!

Ovde napaćeni Kondomčani redovno plaćaju participaciju za koju “niko” ne zna gde sav taj novac završava, gde odlazi i ko sa njim raspolaže?!? Neko će reći ŠTA JE TO 1,20 KM ZA PARTICIPACIJU? TO I NIJE NEKA PARA! Možda nekome ta marka i dvadeset feninga i nije neka para al na godišnjem nivou nakupi se oko pola miliona markica participacije za koje još nema zvaničnih podataka GDE ZAVRŠE OVE PARE?!? Menadžment i UO se prave blesavi, vlast nije upoznata sa detaljima a narod ćuti, trpi i plaća.

Nigde kao u Kondominijumu narod ne plaća vodu, smeće i električnu energiju najskuplje na planeti. Smeće se nosi “redovno” te su nam ulice nalik na deponiju. Pravo je čudo da se svi nismo zarazili. Voda nije dobra ni za pranje čarapa a kamoli da se pije jer, tvrde nadležni, da u 21. veku mi i dalje imamo 70% azbestnih cevi.

E, kad je električna energija u pitanju tu lopovluku nema kraja. Plaćamo najskuplju električnu energiju na planeti Zemlji. Naročito oni koji imaju digitalno električno brojilo. Čak preko 85% skuplje plaćaju oni građani sa novim brojilima nego oni kojima je brojilo ugrađeno pre petnaestak i više godina.

Naravno, prema (ne)zvaničnim informacijama, ovo preduzeće spada u jedno od vodećih po kriminalnim radnjama ali, zbog upletenosti APSOLUTNO SVIH političkih partija, protiv menadžmenta ovog preduzeća NIKADA NEĆE BITI POKRENUTA OPTUŽNICI ZA MALVERZACIJE, KRIMINAL I KORUPCIJU.

Da se razumemo, niko nad Tužilaštvom ne vrši nekakav pritisak. Daleko bilo. Tužilaštvo je nezavisno te ima svoju nezavisnu fijokicu u kojoj skladišti sve političke predmete koji NE SMEJU DA IZAĐU NA SUNCE. Oni to rade po vlastitoj savesti BEZ POLITIČKIH PRITISAKA a sve u cilju PRAVDE koja je slepa. Zbog spomenute zaslepljenosti pravde u Kondominijumu je sve “čisto” kao suza! A ludi narod ćuti, trpi i plaća!

Nigde kao u Kondominijumu se ne izdvajaju sredstva za kapitalne projekte koji traju decenijama. Zbog toga se i zove “KAPITALNA INVESTICIJA”. Zato narod ima jedinstvenu mogućnost da prati “razvojni” put izgradnje stadiona “OD NEOLITA DO DANAŠNJIH DANA” koji preti da se uruši pre nego što će dočekati da bude završen. Ovo me podseća na “RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA”. Dobro, nije Boro al nam ga svakako “ŠIJE NEKI ĐURO”!

Niko kao Kondomčani nema bolje preduslove da uživa u svim blagodetima reke Save a da nije u mogućnosti ni da siđe do reke – makar noge da pokvasi. Obala neuređena i zapuštena pravo je leglo komaraca i zmija. Reka teče a građani ćute, trpe i gledaju u reku… sa velike distance.

Niko kao Kondomčani nema mogućnost da uživa u pogledu na prazne i zatvorene Gradske bazene preko zaključane ograde. Ovde bi trebalo predložiti Odeljenju za turizam da u svojoj ponudi uvrste obilazak Gradskih bazena pod motom “POGLED ČEŽNJE”.

Niko kao u Kondominijumu nema tu privilegiju da se vozi preko izgrađene ćuprije u Krepšiću koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu. Trebalo bi i ovo predložiti Odeljenju za turizam da vožnju preko ćuprije uvrste kao turističku adrenalinsku atrakciju – ekstremna vožnja po ćupriji.

Niko nema ni tu privilegiju kao građani Kondominijuma da se od danas vozi “Garavim sokačetom” (u narodu poznatijom kao obilaznica oko grada) koja takođe neće nikada doživeti da dobije zvaničnu upotrebnu dozvolu. Ipak Sokače će danas biti pušteno u “privremeni saobraćaj” – šta god to značilo. Ovo privremeno će biti primenjeno i na maksimalnu brzinu koja će iznositi 60 km/čas. Iskreno, ovaj, kako kažu, najveći kapitalni projekat je verovatno i najveća promašena investicija u istoriji kapitalnog budžeta koja nas je koštala gotovo 30 miliona evrića. Za tu lovu dobili smo bezbroj nedostataka kao što su premaleni i preuski kružni tokovi, preuska sama kolovozna traka kao i još milion falš izvedenih radova. To neće smetati da od danas bude krunisano i privremenim puštanjem u rad. Ovo “privremeno” u Kondominijumu praktično znači dok je sveta i veka.

Postavlja se pitanje ŠTA JE TO TOLIKO BEZBEDNIJE U VOŽNJI PRI BRZINI OD 60 KM/Č U ODNOSU NA PLANIRANIH 80 KM/Č?

Ko će odgovarati ako se dogodi saobraćajna nezgoda na putu koji nije prošao tehnički prijem?

IMA LI UOPŠTE U KONDOMINIJUMU ODGOVORNOSTI ZA OVAKVE STVARI?

Da, zaboravio sam da odgovornost ovde ne postoji niti će ikada postojati!

Privremeno puštanje u rad može da znači i da su odgovorni za sve ovo svesni da ovaj Sokačić neće moći nikada da prođe tehnički prijem pa ajd` da mi to na mala vrata pustimo u saobraćaj. A kad prođe desetak godina možda se niko i ne seti da do tog tehničkog prijema Garavog sokaka nikada i nije došlo.

Interesantno je da sve ove gluposti prolaze jedino u Kondominijumu. Još interesantnije je to što narod ćuti, trpi i sve mirno posmatra.

Bitno je da poglavice ovog tamnog vilajeta zadovoljno trljaju ruke.

MD MONTEL