Глава Тутанкамона продата упркос противљењу Египта

JP Putevi Brcko

Аукцијска кућа Кристи продала је на аукцији камену скулптуру главе дечака фараона Тутанкамона, упркос великом противљењу египатских власти. Скулптура стара 3.000 година продата је у среду увече за 5,9 милиона долара.

Египатско министарство спољних послова затражило је раније од Кристија документацију којом би аукцијска кућа доказала порекло власништва над овом скулптуром од браон кварца. Египатске власти су истакле да полажу право својине на „главу Тутанкамона“, позивајући се на претходне и актуелне законе.

Аукцијска кућа је, међутим, одлучила да настави си продајом одговарајући Египту да су извршили опсежна испитивања како би потврдили аутентичност статуе. Додају да су урадили и више него што је потребно како би осигурали законско право над статуом.

И док Каиро тврди да је скулптурра украдема, Кристи каже да је од 1985. године била у легалном власништву приватног колекционара из Немачке, пошто је прошла кроз неколико руку од шездесетих година прошлог века.

Тутанкамон, познат и као краљ Тут, један је од најпознатијих симбола древног Египта захваљујући већем броју сачуваних историјских артефаката са његовим ликом. Његову гробницу открио је британски археолог Хауард Картер 1922. године.

Извор: Н1

MD MONTEL