ЗАШТО ВАТИКАН МРЗИ СРБЕ За све су ‘криви’ 1439. година и деспот Ђурађ Бранковић

Kolubara

У 15. вијеку при најезди Турака прве су се на удару нашле православне земље. Пошто нису могле да се одбране помоћ су затражиле од западних хришћана. Умјесто да им помогне, Ватикан их је дочекао уцјеном – помоћ им је обећана под условом да потпишу унију са католичком црквом, односно да православна црква призна врховну власт Ватикана.

Сабор је заказан у Фиренци 1439. године. Према изворима, дошли сви православни патријарси и представници, чак и руски. Сви, осим српског. Тдашњи владар Србије, деспот Ђурађ Бранковић, кажу историјски извори, рекао је српском црквеном поглавару да ће га објесити уколико оде у Фиренцу.

„Ђурађ Бранковић, био је српски деспот који је рођен 1377. године и владао је од 1427. до 1456. године. Други је син Вука Бранковића и Маре, кћерке кнеза Лазара“.

Поменуте године унију са Ватиканом потписали су сви православни вјерски поглавари, осим српског. Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, због срамоте коју је нанио Русији, Велики Кнез погубио је свог патријарха.

Извори кажу да су и у Цариграду настали  нереди, након што се сазнало да Срби нису потписали унију. На захтјев народа, васељенски патријарх морао је да се повуче, а због пропасти уније Ватикан Србима никад није опростио.

Од тада почиње вјековна мржњу према Србима.

Велики је био одјек у православном свијету и народу то што је једино српски православни представник одбио да дође на тај скуп – сав православни свијет га је славио.

Извор: ТребињеЛиве

MD MONTEL