Зашто су црвена, жута и зелена боја на семафору?

JP Putevi Brcko

Први семафори на свијету биле су плинске свјетиљке постављене код Вестминстерску палату у Лондону 1868. године.

Први семафори на струју уведени су у Детроиту у САД-у 1912. године. Полицајац Лестер Вајре служио се кутијом са свјетлима у двије боје (црвено за стајање и зелено за кретање) те звонцем којим је упозоравао пјешаке када ће се измијенити.

До увођења треће боје дошло је 1920., такође у САД-у. Полицајац Вилијам Потс увео је трећу боју – јантарну, коју је касније замијенила жута. Зашто је изабрао управо те три боје?

Људи учењем развију асоцијације везане уз поједине боје, на што највише утиче њихова културна позадина.
Црвена је боја нпр. повезана са страшћу, опасношћу, снагом, насиљем, ватром – све те појаве привлаче пажњу. Црвена свјетлост има најдужу таласну дужину, што значи да се мање распршује него друге боје. Црвена је боја изабрана јер највише привлачи пажњу, а посљедице непримјећивања сигнала стоп су најгоре.

Зелена је боја везана уз природу, плодност и сигурност. Она на наше осјећаје дјелује умирујуће. Али она није била увијек та која означава крентање. На жељезницама се прво употребљавала као знак за опрез, док је бијела означавала крени. Бијела је укинута када се успоставило да је возачи могу замијенити с уличним свјетиљкама.

Жута је коначно прихваћена као знак за опрез јер је примјетљивија од зелене, али не толико као црвена.

MD MONTEL