НОВА ПРАВИЛА ЗА ОСНОВЦЕ Прославу мале матуре враћају у школске холове

JP Putevi Brcko

Прославе мале матуре за основце у Републици Српској враћају се из ресторана у школске холове и сале.

Након година у којима су матурске прославе за ученике завршног разреда организоване у угоститељским објектима, Министарство просвете и културе РС решило је да се са препоруке да се прослава организује у школама пређе на обавезу.

Наиме, нацртом измена и допуна Закона о основном васпитању и образовању, који је тренутно у јавној расправи, изричито је наведено да се прослава матурске вечери организује у просторијама школе, а ако за то не постоје услови, прослава се може организовати у установама културе или спорта.

– С обзиром на то да се ради о малолетним особама, става смо да матурска прослава треба да буде у школи, јер организујући прославу у школи омогућује се већа безбедност ученика, а и нема лаке доступности алкохола и дуванских производа – образложила је министарка просвете Наталија Тривић

Руководства школа углавном поздрављају такву одлуку, сматрајући да су такве прославе примереније ученицима од 15 година, од оних у ресторанима или чак свадбеним салонима, какве су организоване последњих година широм Српске.

Наглашавају да су и до сада деци и родитељима, у складу и са препорукама министарства, школе давале могућност да се прослава организује у њихових просторијама, али да за то нико није био заинтересован.

– Сада је прописано да се мала матура слави у школама и мислим да је то сасвим у реду, да се то ради без велике помпе и гламура као до сада, јер ипак се ради о деци. Надам се да неће бити неког отпора том решењу – каже председник Актива директора основних школа регије Бањалука Мирослав Попржен.

 

Скоро сви родитељи са којима смо разговарали подржали су ову иницијативу Министарства просвете. Међу њима је доста оних који се присећају да су и они малу матуру прослављали у школским холовима.

– На који начин ће они то у школама организовати, то је њихова ствар, али мислим да је добро да се то врати у неке оквире школе. Довољно је што се велика матура прославља у ресторанима – сматра Александар Г. из Бањалуке, отац малог матуранта.

Једна од предности враћања прослава у школе могло би бити и то да се родитељима смање трошкови прославе, који годинама само расту.

Само за свечану одећу за ту прилику издваја се и по 250 КМ за дечаке, а за девојчице, које се неретко и професионално шминкају за ту прилику, трошак је већи. На то треба додати и трошак фотографисања, те вечере у ресторану од бар 30 КМ по детету, а најчешће су деца делила и трошак вечере за своје наставнике.

– Као школа и колектив сматрамо да је то претеривање и да не доликује тако младим ученицима. Друго је када су у питању матуранти средње школе. Због тога смо пре пет-шест година престали да учествујемо у организовању те врсте прославе за наше ученике и то препустили родитељима. Они су то углавном и организовали приватно претходних година, док ми као школа организујемо своју завршну свечаност, односно матурски плес и игре на стадиону, позовемо родитеље, све ученике изведемо на трибине да они то гледају. Ученици имају исте мајице, прогласимо ученика генерације, уручимо награде и на тај начин генерација заврши школовање. Мислимо да је то најпримереније узрасту и вредностима којима их и учимо, а да су кравате и шминка за њихов узраст непотребни – истиче Радослав Савановић, директор ОШ “Десанка Максимовић” у Трну у Лакташима, пише Српскаинфо.

Раније су, додаје, проблем са прослава у школама биле и штете које су знале остати након прослава, што је био још један разлог за ову школу да одустане од организовања матурских журки.

Закон се мења након Уставног суда РС

Школа ће бити кажњена новчаном казном од 1.000 КМ до 5.000 КМ ако дозволи уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малолетним лицима, наведено је у образложењу нацрта измена и допуна закона. Народна скупштина РС усвојила је текст нацрта и донела закључак да, због његовог значаја, буде одржана и јавна расправа.

Начелница Одељења за основно васпитање и образовање у ресорном министарству Гордана Дукић објаснила је током расправе одржане у Бањалуци да је главни разлог због којег су урађене измене и допуне Закона о основном образовању и васпитању то што је био споран његов део који се односи на давање сагласности за ангажовање асистента у основним школама за рад са децом са потешкоћама у развоју, ако су обезбијеђена материјална средства.

Како је објаснила, Уставни суд РС оспорио је члан који се односи на потребу давања ове сагласности за ангажовање асистената, након чега се приступило брисању оспорене норме, јер изазива правну несигурност код ученика којима је потребна таква подршка. Како је додала, циљ је побољшати примену инклузије и ефикасност васпитно-образовног процеса.

Извор: блиц

MD MONTEL