Успостављен трамвајски саобраћај преко Моста на Ади

JP Putevi Brcko

По завршетку радова на постављању трамвајских шина дуж Моста на Ади успоставља се редован трамвајски саобраћај преко овог моста, саопштавају из Секретаријата за јавни превоз, преноси Беоинфо.

Трасе трамвајских линија број 11 и 13 на следећи начин:

Линија 11 (Калемегдан/Доњи град/ – Блок 45) која је до сада за везу Дорћола (окретница Калемегдан-Доњи град) и Новог Београда (окретница Блок 45) користила Стари савски мост, убудуће ће саобраћати преко Моста на Ади, а уместо Улицом Милентија Поповића кретаће се Булеваром војводе Мишића, и на тај начин омогућити директну везу Дорћола и Новог Београда са Сајмом. Како је стајалиште Сајам изузетно значајна преседачка тачка, како градских тако и приградских линија, променом трасе линије 11 велики број путника може остварити везу са најужим центром града (пешачка зона). С обзиром да су у току радови на реконструкцији Карађорђеве улице, ова линија ће привремено саобраћати на релацији (Ташмајдан – Блок 45) и носиће ознаку 11Л.

Линија 13 (Баново брдо – Блок 45) која је до сада за везу Бановог брда (окретница у Пожешкој улици) и Новог Београда (окретница Блок 45) користила Стари савски мост, убудуће ће саобраћати преко Моста на Ади. На тај начин оствариће се најкраћа и најбржа веза не само између ова два насеља већ ће ову погодност моћи да користе становници и других делова Чукарице (Сремчица, Рушањ), Раковице и Барајева преседањем на линију 13 у Пожешкој улици. Успостављање најкраће везе између Бановог брда и Новог Београда довешће до растерећења појединих аутобуских линија које саобраћају на овим релацијама, а досадашњим корисницима линије 13 значајно ће се скратити време путовања.

Такође, успостављају се 4 нова трамвајска стајалишта која ће користити линије број 11 (у привременом режиму 11Л) и 13, и то два стајалишта у Блоку 42 која ће представљати везу са будућом главном аутобуском станицом и два стајалишта на петљи Радничка која ће омогућити преседање на линије које саобраћају Радничком улицом (23, 37, 51, 52, 53, 56, 58 и 88), као и на линију 94 која даје везу са Бањицом, Миљаковцем и Ресником.

Постављањем трамвајских шина преко Моста на Ади и петљи Радничка омогућене су све везе Бановог брда, Новог Београда, центра града, Раковице и Чукарице што оставља могућност даљег развоја трамвајског подсистема у зависности од потреба корисника, пише Беоинфо. Такође, у случају извођења инфраструктурних радова, као и ванредних измена режима саобраћаја постојаће алтернативна веза преко новог моста чиме ће се обезбедити континуитет у функционисању трамвајског подсистема.

Поред наведених измена, на редовну трасу ће се вратити и трамвајске линије 12 (Омладински стадион – Баново брдо) и линија 3 (Омладински стадион – Кнежевац) – која ће под ознаком 3Л1 саобраћати привремено до окретнице у Топчидерском парку због радова на измештању Топчидерске реке.

MD MONTEL