Јутјуб сензација: Black Serbs/Црни Срби

JP Putevi Brcko

Екипа из Чикага која репује на српском, воле ракију, постају православци и вичу ‘Србија до Токија’: ‘Србија ми је промијенила живот, обожавам Балкан и једва чекам видјети хрватске плаже’

„На којем ћемо језику?“, с врата backstagea питам на почетку интервјуа с колективом Black Serbs. Давид Бркљач на српском ми одговара да можемо на којем год желим јер сви причају и српски и енглески.

David или Daveed или Dacho је из Новог Сада, али неколико година живи у САД-у, у Чикагу, гдје је упознао Црног Јову, односно Jibrija Bella. Открио му је балканску културу којом је овај остао одушевљен па су прво направили Јутјуб канал „Црни Срби“ на којем су радили скечеве у којима су комбиновали америчку и српску културу.

Затим су, након што су постигли велику популарност, основали и бенд, односно хип хоп колектив, ако га тако можемо назвати. Прије мјесец и по Давид је Јовану био кум на крштењу у православној цркви у Чикагу.

У њиховом су бенду још и Луди Никола, Афроамериканац као и Јован те као плесачица Дамн Бранди и Spacecash, који им иначе ради музику.

У друштву те екипе осјећала сам се, морам признати, помало збуњено. Причали смо мало на „нашем“, мало на енглеском, да не кажем њиховом, а иако не причају много српског, већину тога што сам рекла су разумјели.

„Тешко је учити српски, али научили смо га највише кроз музику, тако се језик најбоље учи. Тренутно на сцени уопште није битно на којем језику пјеваш, сви слушамо чак и корејске извођаче. Ми смо зато хтјели ставити српски језик на свјетску сцену. Није довољно представљен, као ни хрватски и други балкански језици. Желимо свијету показати да је ок изаћи из своје сигурне зоне, научити нови језик и упознати се с новом културом. Српски и хрватски нису баш први језици које Американци уче“, каже ми на енглеском Црни Јова.

Дамн Бранди и Црни Јова

Луди Никола, Афроамериканац висок два метра с танким дреадлоцксима, каже како је шпански учио 5-6 година, а већ зна више српског језика.

„Почео сам учити српски тек ове године с Давидом“, објашњава. Морам признати, импресивно.

„Био сам и у Загребу и било ми је лијепо, али јако ми је тешко изговарати ‘љ’, као у ‘пријатељица’… Учимо језик, али постоје разлике у свакој држави па се покушавамо прилагодити и научити што више“, каже Црни Јова.

Отприлике тако изгледају и њихови наступи – микс Америке и Србије. Након разговора с њим морала сам отићи то видјети, па барем на кратко.

Прије њих, на Cockta Beats стејџу наступио је јутјубер Бака Прасе. Извео је пресјек својих пјесама, укупно десетак минута, како преносе српски медији, а наступ је започео с реченицом: „Сад ће да кажу, шта ћеш ти, ретарду, овде – е па ево вам“, упућену, ваљда, хејтерима.

Баку Прасе сам пропустила, али сам зато дошла на вријеме да видим почетак наступа Црних Срба. О свом концерту су ми на интервјуу прије рекли како је „чиста енергија“, како спремају нешто стварно посебно те да ће то бити „најбољи концерт који сам у животу видјела“. Није био.

Колектив се појавио на бини уз звуке одобравања углавном тинејџерске публике и нас неколико старијих који смо дошли видјети што се то овдје догађа. Не знам како је било другима, али ја сам остала збуњена, још од самог интервјуа, и то говорим под свјесним ризиком да испаднем задрта старица са својих њежних 30.

Пјесме Црних Срба дијелом су на енглеском, дијелом на српском, па тако имају ствари типа „Ballin like Jokić“, посвећену српском кошаркашу Николи Јокићу, репрезентативцу и играчу Денвер нагетса, или ултимативни хит „Србија до Токија“.

„На ТВ-у ми смо увек само криминална слика/То је само, друже, царе, страшно лажна спика/Србија је дивна, увек репрезент, репрезент је свима“, иду стихови које клинци знају напамет и одушевљено их пјевају уз понегдје подигнута три прста.

Што се тиче „наступа мог живота“, мора се признати да екипа стварно има пуно енергије. Сви су скакали и плесали по бини, упадали у публику, Јова се пењао по конструкцији стејџа…

Осмислили су наступ кроз неколико нивоа, колико сам схватила, а све су биле у сврху „повезивања наших енергија“. Па су тако захтијевали од свих да скачу с подигнутим рукама у ваздуху, затим су плесали у круг, а придружио им се Луди Никола.

Тек након тог импровизираног кола почели су с правим наступом, али и он је био испрекидан дирљивим говорима Црног Јове о томе колико воли Србију и како му је промијенила живот, из повремене узвике: „Come on, bre!“, што је, признајем, било забавно.

Екипа је први пут на Еxиту, осим Давида који је рођени Новосађанин, али сви су одушевљени.

„Изгледа предобро, стејџеви су предивни, не могу вјеровати да се ово све догађа у дворцу!“, одушевљено причају. У Србији су већ мјесец дана, а посјетили су Београд и Ниш, али и свратили до Македоније, до Скопља. У Новом Саду планирају снимити нови спот за свој албум „Spacepunk“, који је недавно изашао, а онда би јако хтјели до Хрватске.

„Чуо сам да имате прекрасне плаже и једва чекам да их видим“, каже Луди Никола, док Давид каже да му је велика жеља одвести цијелу екипу на одмор на Јадран јер ми имамо најљепше море. Можда сврате и на Зрће, али зависи о томе колико ће им новца остати, смију се.

Морала сам питати и за обред крштења у православној цркви који је прошао Јован у Чикагу. Давид му је био кум и каже да су хтјели почети испочетка, доћи у Србију „чисти, без дроге и било чега другога… Осим ракије, мало ракије мора бити.“

„Јако сам духован и вјерујем да смо сви у свемиру повезани. Слиједим филозофију Николе Тесле у том смислу. За мене је крштење било нови почетак. За вријеме обреда, можда ће вам звучати глупо, али осјетио сам енергију која је ушла у моје тијело и било је то посебно искуство за мене“, надахнуто ми је испричао Јова.

Луди Никола био је нешто приземнији кад је рекао да већ мјесец дана живи у ракији и с јаким нагласком објавио: „Ја волим српске жене, а и оне воле мене.“

Несумњиво, јер цијели је наступ одрадио без мајице, бацајући тинејџерке у делириј.

Луди Никола на стејџу Еxит фестивала

Након свега одгледаног и одслушаног, било ми је јасно зашто је десетак минута на стејџу прије њих имао Бака Прасе. Као припадници миленијалске генерације, јутјубери који постају музичке звијезде потпуно су ми нејасни. Али, посве је јасно да је то одговор на питање што млади данас слушају, односно ко су данашње звијезде.

Да генерализирамо још једном за сам крај – Црни Срби неком ће из Хрватске изгледати чудно или непримјерено, чак и клинцима који брију на јутјубере који желе бити рок (хип хоп) звијезде, али да се ради о Црним Хрватима… Па, на аеродрому Фрањо Туђман вјеројатно би их дочекала Колинда Грабар-Китаровић и сваком стисла пољубац у образ. Welcome to Balkan.

Извор: 100посто.хр

MD MONTEL