АМЕРИЧКА ДЕА ИСТРАЖУЈЕ БРАЋУ ГАЧАНИН Шта је Сарајлија ухапшен у Перуу са ДВЕ ТОНЕ КОКАИНА открио о ланцу наркокартела

JP Putevi Brcko

Међународна полицијска акција “Балкански картел”, која је почела пре неколико дана због сумње да је више десетина особа из пет земаља Европе, међу којима су и два држављана БиХ прало новац од препродаје дроге, резултат је истраге у коју је укључена америчка полицијско-обавештајна агенција за сузбијање дроге (ДЕА).

Прали новац

Како је Аваз објавио, главни осумњичени за увоз дроге из Јужне Америке у Европу кад је у питању БиХ су браћа Мирза и Ервин Гачанин из Сарајева. Они су под сумњом да су од продаје кокаина на тржишту Европе зарадили више милиона марака.

Новац од шверца дроге прали су купујући бројне некретнине у БиХ, Уједињеним Арапским Емиратима и Холандији. Претрес њихове имовине у БиХ обавили су Федерална управа полиције (ФУП) и Агенција за истраге и заштиту (СИПА), а још се трага за сакривеним возилима у Хрватској.

Ова двојица држављана БиХ одраније су позната полицији, али је тек недавно откривено да су део великог ланца наркокартела. СИПА је о томе пре месец обавестила и Еуропол.

Према информацијама Аваза из извора блиских истрази, кључна особа у разоткривању браће Гачанин је Сарајлија Смаил Шикало, који је пре четири месеца ухапшен у Перуу са две тоне кокаина и налази се у притвору.

Шикало је био главни оперативац на терену, којег су у Перу послала управо браћа Гачанин. Он је пре месец, како се претпоставља, проговорио, и то агентима америчке ДЕА-е, који су се укључили у истрагу.

Шикало је претходних месеци избегавао сарадњу са перуанским истражоцима, а истину и ланац трговине дрогом за Европу открио је тек по доласку људи из ДЕА-е.

Увезан с Цуфајем

Шикало је, како се верује, открио имена браће Гачанин, након чега су почели слагати мозаик. Наводно је рекао да га је сиромаштво натерало да се бави шверцом дроге и да је новац слао у Сарајево.

Био је увезан и са Сарајлијом Давидом Цуфајем, који је, такође, хапшен у Перуу због шверца кокаином. Шикалу сада прети 40 година робије.

Све почело из теретане

Инспектори СИПА-е сумњају да су се браћа Гачанин са Шикалом и Цуфајем почели интензивније дружити у једној теретани на подручју општине Нови Град. Истрагом је утврђено да су браћа Гачанин Шикала, који је долазио из скромне породице, уверила да би врло лако, ако буде слушао њихова упутства, могао побећи из сиромаштва и доћи до брзе зараде.

Браћа Гачанин те Цуфај и Шикало припадају истој екипи, која је одрасла у сарајевским насељима Буча и Бољаков Поток. Одатле су се после отиснули у свет шверца дроге и криминала. У Сарајеву су словили за врсне спортисте.

Извор: Аваз

MD MONTEL