ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА „Економске реформе у БиХ СПОРО НАПРЕДУЈУ“

JP Putevi Brcko

Босна и Херцеговина је отворена за стране инвестиције, али економске реформе напредује споро, наводи се у извештају америчког Стејт департмента.

На основу овогодишњег извештаја Светске банке о пословању, БиХ има најмање привлачно пословно окружење у југоисточној Европи и налази се на 89. месту од 190 глобалних економија, указује се у извештају.

У најновијем извештају Стејт департмента о инвестиционој клими наводи се да БиХ има релативно низак степен директних страних инвестиција, које су, према подацима Централне банке БиХ, за девет месеци прошле године износиле 458 милиона долара.

– Америчке инвестиције у БиХ су слабе због малог обима тржишта, релативно малих нивоа примања, удаљености од САД, пословне климе испуњене изазовима и недостатка прилика за инвестиције – наводи се у извештају, преноси Српскаинфо.

Најбоље пословне прилике извозника из САД у БиХ су стварање енергије, телекомуникације, информативно-технолошка опрема, инжињеринг и грађевинске услуге, медицинска опрема и сиров материјал, те хемикалије за хемијску обраду, додаје се у извештају.

У извештају се наводи да се инвеститори у БиХ суочавају са корупцијом, компликованим правним и регулаторним оквирима и владиним структурама, нетранспарентним пословним процедурама, недовољном заштитом права на имовину, те слабим правосудним системом.

Прошле године САД су у БиХ извезле робу у вредности од 380,5 милиона долара, што је повећање од 13 одсто у односу на 2017. годину, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Извор: Срна

MD MONTEL