Овако је Тесла говорио о женама

JP Putevi Brcko

Никола Тесла одлучио је да остане нежења, а у интервјуу за амерички лист објаснио је оно што је многе тог времена занимало, а то је зашто и како је одлучио да заувек остане нежења. “Ја сам се одавно венчао с науком”, говорио је Тесла.

У интервјуу за лист Галвастон дејли њуз, који је изашао 24. августа 1924. године, Тесла је говорио генерално о женама, о томе како су оне супериорније, као и да постају јаче од мушкараца и физички и ментално. Полако и, наставио је Тесла, презумирају њихово место.

„Увек сам мислио да жена поседује оне деликатне квалитете ума и душе који су је по том погледу учинили супериорном у односу на мушкарца. Стављао сам је на узвишени пиједестал, фигуративно говорећи, и по неким несумњиво важним својствима сматрао знатно вишом од мушкарца. Обожавао сам стопала створења које сам уздигао на ту висину и, као сваки прави обожаваоц, осећам се недостојним предмета тог обожавања”, овако је говорио Тесла.

Међутим, даље је рекао: „Сада је нежна жена благог гласа какву сам обожавао практично нестала“.

„На њено место је дошла жена која мисли да је њен главни успех у животу да се што више изједначи с мушкарцем – одевањем, гласом и поступцима, у спортовима и достигнућима сваке врсте“, навео је Тесла.

Говорећи о томе да жене постају јаче од мушкараца, додао је и да је свет искусио многе трагедије, али да је по његовом мишљењу највећа од свих „садашње економско стање, у којем се жене надмећу са мушкарцима“.

У многим случајевима, наставио је, оне заиста и успевају у томе и заузимају њихова места у разним професијама и индустрији.

„Ова растућа тенденција жена да баце мушкост у запећак представља знак пропадања цивилизације“, указао је.

За мушка достигнућа заслужна жена

Према његовим речима, сва велика достигнућа мушкарца до сада била су надахнута његовом љубављу и посвећеношћу жени.

„Мушкарац је био надахнут за велике ствари јер је нека жена веровала у њега, јер је желео да заслужи њено дивљење и поштовање. Зато се борио за њу и стално изнова ризиковао свој живот“, рекао је тада Тесла и додао да је сама жена заправо жртва јер у њеном животу нема задовољства.

А свега тога нема, поручио је, јер жена мисли да је жртва, а не победник.

Сматра и да је жена много амбициознија неретко и преко својих способности. Тесла је радни век провео у Америци, али је одржавао чврсте везе са српским интелектуалцима. Лаза Костић био је један од њих.

У документарцу о Костићу, помиње се укратко и да је његова жеља била да га ожени Ленком Дунђерски, најлепшом и најбогатијом девојком тог времена.

Одбио Ленку

Поједини извори говоре да је заправо Лаза Костић био заљубљен у Ленку, а да је хтео да је отера Тесли у загрљај како би је, због њихове забрањене љубави, заувек удаљио од себе.

Извори наводе да су се Лаза Костић и Никола Тесла једно време дописивали на тему његове женидбе Ленком, а о томе су разговарали и при једном сусрету у Пешти.

Ипак, Тесла је одбио женидбу и поручио Костићу да „свећа не може да гори на два краја“, те да се он одавно венчао са науком.

Иначе, прије пар дана обележено је 162 године од Теслиног рођења, научника и иноватора о којем се и данас води расправа чији је он заправо научник – српски или хрватски. Светски, свакако јесте.

Извор: Пресс Онлине

MD MONTEL