Телевизија „Јуроњуз” стиже у Србију

JP Putevi Brcko

У оквиру посете Србији француског председника Емануела Макрона, телевизијска мрежа Јуроњуз (Euronews), водећи европски међународни информативни канал, и HD-WIN, медијска група из Србије, најавиће партнерски пројекат покретања Јуроњуз Србија, информативног канала и дигиталне платформе намењене публици српског говорног подручја, саопштио је данас Телеком Србија, преноси Танјуг.

Јуроњуз намерава, како се наводи, да промовише поуздане и независне медије у Србији, а потенцијално и на другим територијама где је српски језик у употреби.

Покретање Јуроњуз Србија представља део стратешке амбиције Јуроњуза да се позиционира као прва глобално-локална медијска кућа у свету.

Јуроњуз наставља да се развија као глобални медиј који нуди садржај прилагођен очекивањима локалне публике.

Ово је друга франшиза коју Јуроњуз покреће, а тренутно се испитује могућност и других сличних пројеката.

Како је предвиђено уговором, који су потписале обе групе, HD-WIN – компанија која припада националном телекомуникационом оператору Телекому Србија – имаће користи од препознатљивости и репутације бренда Јуроњуз, везујући свој нови канал са добро познатим именом у независном новинарству, стоји у саопштењу.

Непосредно пред почетак емитовања програма, Јуроњуз Србија запослиће скоро 100 људи на локалном нивоу.

Главног уредника српског канала одабраће Јуроњуз и биће запослен у Јуроњузу, а Уређивачки одбор ће бити успостављен и контролисан од стране Јуроњуза.

Овај одбор ће креирати стратешку уређивачку оријентацију и доносиће све одлуке којима се успостављају правила у погледу уређивачке политике и опште програмске равнотеже, што су основне вредности ове медијске куће (уређивачка независност, слобода изражавања, непристрасност, итд.), каже се у саопштењу.

HD-WIN ће моћи да се ослони на стручност, искуство и мултикултурални и плуралистички приступ Јуроњуза приликом покретања овог новог канала. Јуроњуз ће делити садржај са Јуроњуз Србија који ће се приказивати заједно са оригиналним садржајем српског канала.

Јуроњуз Србија ће користити европски уређивачки садржај компаније Јуроњуз, а, са друге стране, Јуроњуз ће имати користи од садржаја који производи локална франшиза у региону, а који је од посебног новинарског интереса.

Мајкл Петерс, генерални директор Јуроњуза, као члан француске службене делегације у државној посети, каже да су одушевљени што ће сарађивати са компанијом HD-WIN на стварању квалитетног независног канала.

„Покретање Јуроњуз Србија је још једна потврда о степену поузданости и атрактивности бренда Јуроњуз. У протеклих 25 година, Јуроњуз је постао признати и кредибилни медиј, посебно захваљујући нашој „All Views” (Сва мишљења) уређивачкој политици, која гарантује непристрасан третман вести. Управо ово искуство, ову експертизу и овај захтев данас доносимо у Јуроњуз Србија, који ће бити независтан медиј као што је и Јуроњуз одувек био”, рекао је Петерс.

Предраг Ћулибрк, генерални директор Телекома Србија, која је власник HD WIN-а, наглашава да је велико задовољство што смо у прилици да гледаоцима у Србији и региону омогућимо да на српском језику прате програм под брендом и стандардима једне од највећих медијских кућа у Европи и свету – Јуроњуз.

„Хвала Јуроњуз на поверењу које нам указује овим партнерством, јер се тиме недвосмислено потврђује да смо компанија која послује по високим европским стандардима. Градећи улогу регионалног лидера у области телекомуникација, трудићемо се да остварујемо и негујемо партнерства са најбољима у својој бранши, како бисмо нашим корисницима омогућили услуге врхунског квалитета”, казао је Ћулибрк.

HD Win, као зависно друштво Телекома Србија, управља каналима Арена спорт, која спада међу водеће спортске канале у Југоисточној Европи чији програм прати више од три милиона домаћинстава, односно више од 10 милиона гледалаца.

Арена спорт је ексклузивни емитер бројних најгледанијих спортских догађаја попут УЕФА Лиге Шампиона, УЕФА Лиге Европе, националних фудбалских шампионата, Лиге 1, Серије А, итд.

Јуроњуз је водећи међународни информативни канал у континенталној Европи, који предњачи над својом конкуренцијом у смислу покривености.

Јуроњуз емитује програм у 160 земаља, чији сигнал допире до скоро 400 милиона домаћинстава и скоро 135 милиона људи сваког месеца, како наводи Global Web Index, наведено је у саопштењу.

Извор: Политика

MD MONTEL