НА ДАНАШЊИ ДАН КОМУНИСТИ СУ БРУТАЛНО УБИЛИ ЧИЧА ДРАЖУ: Осудили генерала у монтираном процесу, још му се не зна гроб!

JP Putevi Brcko

У Београду је на данашњи дан 1946. године погубљен Драгољуб Дража Михаиловић, генерал краљевске југословенске војске и вођа четничког покрета у Другом светском рату.

Међу присталицама познат и као Чича Дража, Михаиловић је био армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и влади Божидара Пурића, у току Другог светског рата.

Током балканских ратова и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији. После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију Југословенске војске и склонио се на Равну гору, где је основао покрет отпора против окупатора.

Након Другог светског рата комунистички диктаторски режим га је ухапсио и у монтираном процесу осудио на смрт за наводну колаборацију и ратне злочине са којима није био повезан, после чега је брутално убијен на тајном месту.

Године 2015. Виши суд у Београду је усвојио захтев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је последње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године.

Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена за „организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију“, као и за „спасавање америчких авијатичара“.

Извор: србијаданас

MD MONTEL