ГДЕ НЕСТАДЕ ПРАВОСЛАВНА ГИМНАЗИЈА?

JP Putevi Brcko

Почетком овога века, у време проглашења Синг Синга за Кондоминијума државе БиХ, угледни брчански професори Гимназије дођоше на идеју да у Кондоминијуму оснују Православну Гимназију.

Јавност у то време није била обавештена да је ова идеја прошла са великим одобравањем тадашњих професора са БК Универзитета. Зато јавност зна да идеја није прошла тамо где је требала!

У то време, за овакав потез, требала је пронаћи довољан број гласова „ЗА“ у Скупштини Кондоминијума. И било је обезбеђено довољно гласова да ова идеја прође. Ипак, било је и оних који су задужени били да ова идеја не прође гласање.

Да појаснимо. Нашле су се две независне ручице, два толстолобика, два голубића гаћана из реда српског народа која су своје руке у тадашњој прелазној Скупштини високо подигли ПРОТИВ овог предлога! И тако пре двадесетак година Кондоминијум није добио своју ПРАВОСЛАВНУ ГИМНАЗИЈУ.

Кажу познаваоци овдашњих прилика да је томе свему кумовао главни „слободни зидар“ а да су ова два толстолобика, у знак захвалности, добили по пет хиљада марака као амандман у виду „помоћи грађанима“.

Када је „слободни зидар“ отишао у заслужену пензију поново је покренута идеја о оснивању Православне Гимназије у Кондоминијуму. На опште задовољство великог броја грађана дошло је и до реализације ове идеје те је у јавности најављено да ће ова образовна установа почети са радом школске 2019/2020-те године. Многи мештани су са радошћу ишчекивали тај дан.

И ево десио се и тај дан. На згради која је требала да буде Православна Гимназија у насељу Илићка освануо је плакат за упис у УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖИЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ из Бања Луке!!!

Нека нам је срећна нова школска 2019/2020. година!

MD MONTEL