GDE NESTADE PRAVOSLAVNA GIMNAZIJA?

KOLUBARA Brčko

Početkom ovoga veka, u vreme proglašenja Sing Singa za Kondominijuma države BiH, ugledni brčanski profesori Gimnazije dođoše na ideju da u Kondominijumu osnuju Pravoslavnu Gimnaziju.

Javnost u to vreme nije bila obaveštena da je ova ideja prošla sa velikim odobravanjem tadašnjih profesora sa BK Univerziteta. Zato javnost zna da ideja nije prošla tamo gde je trebala!

U to vreme, za ovakav potez, trebala je pronaći dovoljan broj glasova “ZA” u Skupštini Kondominijuma. I bilo je obezbeđeno dovoljno glasova da ova ideja prođe. Ipak, bilo je i onih koji su zaduženi bili da ova ideja ne prođe glasanje.

Da pojasnimo. Našle su se dve nezavisne ručice, dva tolstolobika, dva golubića gaćana iz reda srpskog naroda koja su svoje ruke u tadašnjoj prelaznoj Skupštini visoko podigli PROTIV ovog predloga! I tako pre dvadesetak godina Kondominijum nije dobio svoju PRAVOSLAVNU GIMNAZIJU.

Kažu poznavaoci ovdašnjih prilika da je tome svemu kumovao glavni “slobodni zidar” a da su ova dva tolstolobika, u znak zahvalnosti, dobili po pet hiljada maraka kao amandman u vidu “pomoći građanima”.

Kada je “slobodni zidar” otišao u zasluženu penziju ponovo je pokrenuta ideja o osnivanju Pravoslavne Gimnazije u Kondominijumu. Na opšte zadovoljstvo velikog broja građana došlo je i do realizacije ove ideje te je u javnosti najavljeno da će ova obrazovna ustanova početi sa radom školske 2019/2020-te godine. Mnogi meštani su sa radošću iščekivali taj dan.

I evo desio se i taj dan. Na zgradi koja je trebala da bude Pravoslavna Gimnazija u naselju Ilićka osvanuo je plakat za upis u UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽINJERING I MENADŽMENT iz Banja Luke!!!

Neka nam je srećna nova školska 2019/2020. godina!

MD MONTEL