ГДЈЕ СУ НЕСТАЛИ НЕЗАПОСЛЕНИ: Најновији показатељи на тржишту рада Српске

JP Putevi Brcko

Број радника и оних који активно траже запослење у Републици Српској у посљедњих годину дана се повећао, док се смањио број незапослених и оних који уопште нису спремни да раде ако би им се понудио посао.

Ово је показала Анкета о радној снази Завода за статистику Републике Српске, а која је рађена почетком априла ове године.

Тако стопа активног становништва износи 47,8 одсто (прошле године 46,7 одсто), док је стопа неактивног становништва 52,2 одсто (прошле године 53,3 одсто).

Стопа запослености је 42,2 одсто и повећана је за 3,5 процентна поена, а стопа незапослености је са прошлогодишњих 17,2 одсто смањена на 11,7 одсто.

Запосленим се сматрају особе са 15 и више година која су у седмици док је трајала анкета радила најмање један сат за плату или накнаду, без обзира на њихов формалан статус, или нису радила, а имале су посао на који ће се вратити. С друге стране, незапосленима се сматрају особе са 15 и више година који у референтној седмици нису обављали никакву дјелатност за плату или накнаду, они који су у тој седмици и три претходне активно тражиле посао или су нашли посао те ће у скоријој будућности почети да раде, као и они који би могли да почну да раде у току наредне двије седмице ако им се понуди посао.

Када се упореде ови подаци са подацима о броју незапослених и броју стварно запослених, јасно је да недостаје одређени број људи, односно радне снаге.

Тако је, по посљедњим подацима Завода за статистику РС, у Српској на крају марта било укупно запослене 269.313 радника што је за 2,1 одсто више него у марту лани (5.574 радника више). Истовремено, незапослених је на Бироу рада у односу на прошлу годину мање за чак око 18.000 људи. Дакле, недостаје око 12.500 људи.

Упућени кажу да је један од разлога несразмјера односа запослених и незапослених у одласку радно способне снаге у иностранство.

– Не може се рећи да је свих 12.500 из Републике Српске у години дана отишло да ради у иностранство, али сигурно јесте половина. Неки су нашли посао овдје, неки су изгубили статус незапослених, а највећи проблем је тај што на тржишту рада има све мање људи због лошег природног прираштаја који траје дуго – истиче Саша Тривић, члан Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Иначе, Тривић сматра да се тренутни проблеми са одласком радне снаге на Запад могу ријешити брзо и ефикасно.

– Ако се код нас плате повећају у наредне три године, ето њих назад да раде – увјерен је Тривић.

У документу “Анализа и пројекције тржишта рада у РС 2019-2022”, који је урадила Унија удружења послодаваца РС у сарадњи с Међународном организацијом рада, пројектовано је да ће у наредних пет година број радно способних становника у РС пасти са 838.000 на 793.000. Смањење бројности радне снаге и старење становништва све више постају ограничавајући фактор привредног раста и развоја у РС.

На располагању 31 милион КМ

Завод за запошљавање РС ове године има на располагању 31 милион КМ за програме запошљавања 6.811 људи. Ово је највећи акциони план који су до сада реализовали, захваљујући средствима Завода и Владе Републике Српске.

Предвиђено је 7 програма за запошљавање, а између осталог, програмом ће бити обухваћено 770 приправника, међу којима су и дјеца погинулих бораца. За програм “Стартап Српска” издвојено је 3,6 милиона КМ, а њиме ће, у зависности од пројекта, бити обухваћено 114 људи.

Извор:Српскаинфо

MD MONTEL