Данас је Свети Прокопије

JP Putevi Brcko

Прокопије је рођен у Јерусалиму од оца хришћанина и мајке многобошкиње. По рођењу доби име Неаније и мајка га, по смрти очевој, васпита потпуно у духу римског многобоштва. Кад Неаније одрасте, виде га једном цар Диоклецијан и одмах га толико заволи, да га узе у свој двор, у војничку службу. Кад овај злочестиви цар поче прогонити хришћане, он одреди Неанија да са једним одредом војске оде у Александрију и затре тамо хришћане.

На том путу деси се Неанију нешто слично као некад Савлу. У трећи час ноћи би јак земљотрес и он чу јасно глас Божји: “Неаније, камо идеш и на кога устајеш?” У великом старху Неаније упита: “Ко си ти, Господе? Не могу да Те познам!” У том се у ваздуху показа пресветао крст, као од кристала и од крста дође глас: “Ја сам Исус, распети Син Божји.” И још му Господ рече: “Овим знамењем, које си видео, побеђуј непријатеље своје и мир мој биће с тобом.”

Тај доживљај потпуно је преокренуо живот војводе Неанија. Он даде направити онакав крст, какав је видео, и уместо да пође против хришћана, он крете с војском против Агарјана, који удараху на Јерусалим. Као победник он уђе у Јерусалим и објави мајци да је он хришћанин. Изведен пред судију, он скиде са себе војводски појас и мач и баци пред судију, показавши тиме да је он само војник Христа Цара. После великих мучења бачен је у тамницу, где му се опет јави Христос, крсти га и даде му име Прокопије. У тамницу допадоше и 12 жена хришћанки, које Прокопије поучи, како ће примити венац мученички. Зато се у Чину венчања помиње и Свети Прокопије, јер је он значај брака и брачне чистоте повезао са значајем хришћанске чистоте. И његова мајка поверова у Христа, те заједно са оних 12 жена би мучена и убијена.

Пред мученичку смрт помоли се Свети Прокопије за све невољне, убоге, страдалне, сироте и удове, за победу Цркве Христове. Би посечен мачем у Кесарији Палестинској 8/21. јула 303. године.

Извор: Теодул

MD MONTEL