У Музеју Брчко дистрикта изложени експонати који су кориштени за снимање ТВ серије „Немањићи“

Kolubara

Изложба експоната под називом „Немањићи рађање краљевине“, која је у Музеју Брчко дистрикта постављена већ мјесец дана, због велике заинтересованости бити ће доступна јавности и у наредном периоду.

У септембру ће бити представљена нова музејска поставка са природњачким експонатима, а сада је већ извјесно – музеј се ускоро сели у центар Брчког. Поставка изложбе експоната под називом „Немањићи рађање краљевине“ је најпосјећенија изложба од како је отворен брчански Музеј.

Ради се о костимима и другим реквизитима попут оруђа, мачева и штитова који су направљени за потребе истоимене серије која је недавно снимљена у Србији, а гдје посјетиоци имају прилику да уживо виде мноштво експоната из времена Немањића”, истакла је Вања Жигић, кустос брчанског Музеја.

Музеј ће током љета кратко паузирати у раду да би већ у септембру била постављена нова изложба са природњачим експонатима који ће бити доступни широј јавности, али и ученицима у овдашњим школама.

Кустосица Музеја Брчко дистрикта, Вања Жигић, је потврдила за “Радио Брчко” да је сада већ извјесно да ће нова локација музеја бити у центру Брчког преко пута некадашњег Веселин Маслеше тј. садашње Градске галерије. Међутим, још није познат тачан датум пресељења јер се поменути простор мора адаптирати и уредити, а ни његова површина није довољна да у њему истовремено може бити више поставки.

“Постојећи депои Музеја Брчко дистрикта су већ препуни експоната тако да би било идеално да музеј поред постојећег простора у Шипадовој згради добије и додатни”, истиче кустосица Жигић.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL