Би-Би-Си уврстио Београд у 5 најкреативнијих градова на свету

JP Putevi Brcko

Најпожељнија уметничка места на планети нису она на које прво помислите, пише новинарка Либи Бенкс која је истраживала шта заправо чини културно средиште.

Међународна мапа уметности се мења, појављује се нова генерација културних чворишта, далеко од глобалних финансијских центара, инвеститора и трговаца некретнинама, пише ББЦ а међу пет најкреативнијих градова света сврстава и Београд.

Нова генерација уметничких градова постоји далеко изван канона западне историје уметности, а међу пет градова у којима бујна локална креативна сцена захтева међународну пажњу су и Мексико, Шарџ, Дакар и Бангкок.

Дуго одсечен од међународних покрета, Београд је поново средиште савремене уметности у Европи, наводи Би-Би-Си. Србија је у процесу приближавања ЕУ, а њен главни град Београд је тренутно „ин“.

Подстакнут живописном културом младих, град је постао најпознатија светска дестинација за ноћни живот захваљујући парти сцени која обухвата све – од циганског мелоса до новог таласа српског хип-хопа. То је, такође, дестинација за љубитеље бруталистичке архитектуре, пише Би-Би-Си.

Можда због изолације града од међународних уметничких трендова током и након балканских ратова 90-их година, домаћа радиност и даље је у основи рада локалних занатских школа због чега имају посебан значај. Шамлиза је дизајнерски салон који нуди предмете и намештај српских дизајнера, док је Супермаркет концептуална радња који повезује моду, дизајн, уметност и словенску гастрономију, пише Би-Би-Си.

Бијенале савремене уметности српске престонице, Октобарски салон 2018. године привукао је пажњу међународне уметничке заједнице угостивши Јоко Оно и излажући радове Анселма Кифера, Такашија Муракамија и Олафура Елиасона, као и дела српских уметника укључујући Нину Ивановић, Александру Домановић, Ивану Грубанов и Мају Ђордевић.

Док недавно обновљени Музеј савремене уметности у Београду, где уметница перформанса српска суперзвезда Марина Абрамович, треба да има ретроспективу касније ове године, приказује велики део дела насталих у југословенска времена, галерије у Београду се све више фокусирају на нову уметност која настаје у Србији сада, наводи Би-Би-Си.

Галерије, међу којима Дрина, Еугстер и Лауфер се препоручују као дестинације које апсорбују живописну креативну сцену града. Уметнички простори попут „У10“ фокусирају се на неговање локалних талената и пружање глобалне платформе, док напуштена Циглана представља центар београдске стрит-арт сцене.

MD MONTEL