Конзумирање воде из пластичних флаша може бити опасно

JP Putevi Brcko

Конзумирање воде из пластичне флаше када су температуре ваздуха високе може бити опасно по здравље човјека, пише National Geographic.

„Што је топлије, већа је могућност да твари од којих је направљена пластична флаша доспију у храну или воду“, упозорио је директор Центра за заштиту околине и инжињеринг Универзитета Биодесигн Института у Аризони Ролф Халден.

С порастом температура, твари у пластичној посуди се све више разграђују долазећи у контакт с намирницама. Краткорочно, количине материје које се ослободе не могу наштетити здрављу, али током живота се могу накупити у организму, што може бити опасно.

Већина пластичних флаша је израђена од пластике која је позната под именом полиетилен терефталат или ПЕТ. Ову врсту пластике је могуће рециклирати, а Универзитет у Аризони је 2008. године проучавао колико боца направљене од овог материјала испушта антимона. Уочили су да су количине ове материје веће, онда када су и температуре више.

Указали су на то да у љетним данима температура у унутрашњости моторног возила може досећи температуру чак од 150 степени Целзијусових. Експеримент је показао да се у току 38 дана из пластичне флаше која се налази у возилу ослободи количина антимона која може бити опасна.

Научници су на основу експеримената уочили у пластичним флашама у којима се точила и продавала питка вода у Кини и Мексику присутност антимона који може угрозити здравље.

Из Међународне асоцијације за флаширану воду су указали да се вода мора држати у истим условима као и друге намирнице.

Забрињавајуће је што произвођачи користе бисфенол-А или БПА у циљу да флаше буду тврде и да имају одсјај. Ова материја може изазвати озбиљне здравствене тешкоће. Истраживања су показала да је ова материја повезана с раком дојке.

У Сједињеним Америчким Државама су забранили кориштење ове твари у производњи флашица за бебе, али нису наметнули додатна ограничења.

Истраживања су показала да се ова материја много више ослобађа онда када се у пластичну посуду наспе кипућа вода.

Зато је препорука да се пластичне боце склоне од директне изложености сунцу, наводи National Geographic.

MD MONTEL