Служен парастос за 27 погинулих бораца из Ражљева и положени вијенци на Пешин гроб

JP Putevi Brcko

У Ражљеву код Брчког је на локалном спомен обиљежју служен парастос за 27 погинулих српских борца у протеклом одрбрамбено – отаџбинског рату, а положени су и вијенци на гроб Бошка Перића Пеше, истакнутог борца из овог мјеста.

На оба мјеста, свијеће су запалили и вијенце положили чланови породица погинулих бораца, бројни мјештани, чланови јединице Бошка Перића Пеше, представници удружења проистеклих из одбрамбено – отаџбинског рата, те представници извршне и законодавне власти.

Предсједник БОРС – а Брчко Цвјетко Симић, истиче да је традиција у Ражљеву да се на дан Светог Прокопија сјетимо оних који су бранили Републику Српску.

Међутим, Симић је додао да му је жао што се све мање људи одазива на дан сјећања на пале борце.

“Ми ћемо покушати радити на томе да подсјетимо људе на то колико је важно сјећати се тих бораца, да дођу, да се помоле Богу и одају им почаст”, истакао је Симић.

Мјештанин Ражљева Милутин Бјелогрлић рекао је да мјештани Ражљева обећавају да ће на млађе нараштаје пренијети историју, како не би никада заборавили јунаке протеклог рата.

“Мјесна заједница Ражљево сваке године, на дан Светог Прокопија, организује сјећање на нашу браћу по крви, вјери и оружју који су положили своје животе и уградили их у темеље Републике Српске, бранећи српску земљу, српску нејач и српска огњишта. Нека им је вјечна слава и велико хвала”, рекао је Бјелогрлић.

Након парастоса у центру Ражљева, присутни су се упутили на локално гробље, гдје је читана молитва и послужено кољиво за помен души Бошка Перића Пеше.

Пешина сестра Ружица Перић истиче да и након толико година са истом тежином у грудима долази на гроб свог брата.

“Јако ми је драго и веома сам захвална свим пријатељима, његовим саборцима, што и послије толико година обилазе његов гроб. Драго ми је када видим колико га се људи сјећа. А како је нама кад дођемо на ово мјесто, то само ми знамо, не могу вам то описати”, рекла је Ружица Перић.

На питање какав је Пеша био, Ружица је рекла да је тачно то што сви говоре да је био заиста посебан.

“Био је најмлађи у нашој породици. Стално смо били заједно и он је заиста био посебан момак. Красила га је интелигенција, мудрост, храброст, што се касније и показало ето у рату. Тако млад, а тако храбар. Јако смо га вољели и био је изузетно добар брат,” рекла је Ружица.

Бошко Перић Пеша, након што је у рату више пута био рањен и преживио, настрадао је 14. новембра 1994. године на брду Лисача на Мајевици.

Извор: рбд/Д. Крстић

MD MONTEL