АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Србији помоћи да се одупре притисцима православне цркве везане за Русију!

JP Putevi Brcko

“УЛОГА Сједињених Држава на Балкану у разговорима председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија требало би да буде већа – водећа”, изјавио је у интервјуу Гласу Америке генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи.

“Наша обавеза мора да буде одржива, уместо епизодна. Не можемо рећи, организујмо конференцију о томе, а онда одмах пређимо на нешто друго”, рекао је Хоџис.

“И то је разлог због кога сматрам да је потребно пружити помоћ и већи простор да би Вучић и Тачи постигли коначан договор. Треба, не само укинути било какве ‘црвене линије’, већ пружити им подршку и заштиту од притиска Русије. На пример помоћи Србији да се одупре притисцима Православне цркве везане за Русију”, устврдио је Хоџис.

“Када сам недавно био у Београду, мало после посете мађарског премијера Орбана Вашингтону, питао сам председника Вучића шта о томе мисли? Одговорио је да без обзира на то подржавате ли или не председника Трампа, то је за регион била крупна порука – да председник Сједињених Држава хоће да угости вођу мале земље у Белој кући. То је улило наду свим земљама у региону. Вучић је додао да би одсуство америчког вођства било катастрофално”, каже Хоџис.

Он такође верује да ће Трампова администрација остати истрајна.

“Почевши од бившег подсекретара Веса Мичела, сигнали који долазе из Стејт департмента, дакле од администрације, јесу да морамо да обезбедимо алтернативу опцији да поједини у региону постану Венецуеле Европе, које потпуно зависе од руску подршке и утицаја. То је нешто што Сједињене Државе могу да учине и сматрам да је садашња администрација спремна на то. Иначе, шта вреди да председник Вучић својој јавности говори да је западна интеграција повољна за Србију, а да се у стварности то не обистињује. То је нешто што Сједињене Државе могу да обезбеде, и чини ми се да је Трампова администрација на то спремна”, каже Хоџис.

“Стабилност у региону у великој мери зависи од стабилности и безбедности саме Србије. Стога су и организоване учестале посете западних званичника Београду, попут доласка француског председника Емануела Макрона и новог главнокомандујуће НАТО-а, Тода Волтерса”, сматра Хоџис.

Према његовим речима, Европа и НАТО препознају стратешки значај обезбеђивања стабилности на Балкану, као и значајну улогу коју Србија игра у том подручју – где би могла да буде позитиван и веома одговоран фактор стабилности.

Извор: Факти

MD MONTEL