Мостар слави 15. годишњицу обнове Старог моста

JP Putevi Brcko

На данашњи дан 2004. године у Мостару је свечано отворен обновљени Стари мост, ремек-дјело оријенталне архитектуре из 16. стољећа, чија је обнова, заједно с припремама, трајала готово седам година. Мост је срушен 9. студеног 1993. године, током протеклог рата у Босни и Херцеговини.

Поводом 15. годишњице обнове Старог моста, Центар за мир и мултиетничку сурадњу Мостар вечерас ће, традиционално, уприличити манифестацију “Мостар не заборавља пријатеље” у оквиру које ће бити додијељена међународна награда “Mostar Peace Connection”. Овогодишњи лауреат награде која се додјељује за допринос зближавању цивилизација и култура свијета је главни тајник Уједињених народа Антонио Гутерес.

Стари мост има изражен лук четири метра широк и 30 метара дуг, који својом висином од 24 метра, на највишем мјесту, доминира ријеком Неретвом. С оба краја завршава с једним обрамбеним торњем – Хелебија на сјевероистоку и Тара на југозападу, који се заједно називају мостари (цариници на мосту по којима је град добио име).

Лук је направљен од локалног камена тенелија, а његов облик је производ многих неправилности које су настале деформацијом интрадоса (унутарње линије лука). Он се може описати као кружница која је с обје стране притиснута. Умјесто темеља, мост почива на вапненчким упорњацима који се на разини ријеке настављају зидинама које носе торњеве.

Стари мост, један од симбола Босне и Херцеговине, у липњу 2005. године уврштен је на листу УНЕСКО-ових заштићених споменика културе.

Мостар годишње посјети стотине тисућа туриста који се диве љепоти јединственог каменог моста, који је био инспирација многим писцима, сликарима, фотографима, пјевачима…

Извор: ФЕНА

MD MONTEL