Mostar slavi 15. godišnjicu obnove Starog mosta

KOLUBARA Brčko

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, čija je obnova, zajedno s pripremama, trajala gotovo sedam godina. Most je srušen 9. studenog 1993. godine, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Povodom 15. godišnjice obnove Starog mosta, Centar za mir i multietničku suradnju Mostar večeras će, tradicionalno, upriličiti manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” u okviru koje će biti dodijeljena međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection”. Ovogodišnji laureat nagrade koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guteres.

Stari most ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem – Helebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju mostari (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnog kamena tenelija, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u lipnju 2005. godine uvršten je na listu UNESKO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine tisuća turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Izvor: FENA

MD MONTEL