Борис Џонсон – нови премијер Велике Британије

JP Putevi Brcko

Бивши шеф британске дипломатије, Борис Џонсон изабран је за новог председника Конзервативне партије, а самим тим и за новог премијера Велике Британије.

Чланови владајуће Конзервативне странке завршили су јуче гласање током којег су се путем поште изјашњавали између Џонсона и садашњег шефа дипломатије Џеремија Ханта.

Неколико чланова владе досадашње премијерке Терезе Меј изјавило је да ће поднети оставку пре него што их Џонсон отпусти због противљења његовој намери да Британију изведе из Европске уније, са или без споразума.

Министарка образовања поднела је данас оставку наводећи у писму премијерки Терези Меј да је дубоко забринута око напуштања ЕУ без споразума, пренeо је Скај њуз.

Раније данас оставку је поднeо министар за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Велике Британије Ален Данкан, саопштио је Форин офис.

Данкан, који се сматра присталицом ЕУ, оптужио је Џонсона да није подржао британског амбасадора у Вашингтону након што је процурила информација о његовим оценама о администрацији америчког председника Доналда Трампа, пренeо је Ројтерс.

Британски министар финансија Филип Хамонд и његов колега министар правосуђа Дејвид Гок изјавили су јуче да ће поднети оставку у среду ако Џонсон преузме кабинет.

“Ја сам сигуран да нећу бити отпуштен, зато што ћу поднети оставку пре него што до тога дође. Под претпоставком да Борис Џонсон постане премијер, схватам да би његови услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума 31. октобра. То није нешто што бих ја икада могао да потпишем”, казао је Хамонд у емисији “Би-Би-Сија”.

Гак је поручио да неће моћи да настави рад у влади под Џонсоном уколико он буде тражио Брегзит без споразума с ЕУ, оценивши да би такав потез Лондона водио националном понижењу.

Извор: Тањуг

MD MONTEL