КРИЗА НИЈЕ ОПАМЕТИЛА ПОСЛОДАВЦЕ: Не брину их одласци, и даље третирају раднике као робове

JP Putevi Brcko

Ситуација на тржишту рада је алармантна због недостатка радне снаге, а у неким фирмама су смањили обим производње због тога. Међутим, и даље има послодаваца који крше неколико закона у односу према својим запосленима.

Тако је у једном ресторану, у близини Бањалуке, као помоћни кувар запослена једна млађа особа. У том објекту је запослена већ неколико месеци и не постоји никакав писмени траг о радном односу. Дневница је 20 марака, а на почетку је овај кувар имао слободне дане у седмици, док их сада не може добити.

– Нисам више могао да издржим, јер сам морао да радим буквално све, и то на црно. Од умора сам се разболио и јавио сам да више нећу да радим. Међутим, власник је тврдио да то не може тек тако и да морам да одрадим отказни рок – жали се овај млади радник.

На овом послу ће да остане још кратко, из приватних разлога.

Други примјер показује колико и успјешан послодавац, који исплаћује дивиденду својим власницима, настоји да сваки уступак буде на штету радника. Тако у једном производном погону, који ради и суботама, дозвољава радницима да изађу у току радног времена на кратко због приватних обавеза. Међутим, тај изостанак им се одбија од дневнице, и то оних који зараде суботама јер се рад викендом плаћа више.

Управо у овом успјешном предузећу радници раде за минималац. Када радници траже веће плате, руководиоци им одговарају да ће бити веће када држава помјери границу о законском минимуму.

– Знам примјер једног мотела у којем сада нико неће да ради, а газда нуди плату и 1.500 марака. Неће људи да раде јер знају какав је према радницима – каже за Српскаинфо Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма и услужних дјелатности Републике Српске.

Он каже да заиста има послодаваца који испуњавају све своје обавезе према радницима, те их и стимулишу, свјесни дешавања на тржишту рада, као и да неће бити ни њихових фирми ако раднике шиканирају.

– Међутим, има и оних који од свог безобразлука, дрскости и бахатости не виде шта их све чека у будућности ако наставе тако да се понашају. Сто посто сам убјеђен да ће држава једног дана стати ногом за врат свим овим послодавцима који раде у сивој и црној зони. Само је питање кад ће то бити, али ће велики дио њих да осјети да је држава та која је најстарија – увјерен је Савановић.

Према његовом мишљењу, они послодавци који упорно избјегавају да пријаве раднике и који не исплаћују сву плату на руке у скоријој будућности биће приморани да затворе фирме.

– Неће нико хтјети да ради код њих и полако улазимо у ту фазу – наводи Савановић и позива инспекције да реагују правовремено.

Он напомиње да сличну судбину дијеле и околне земље, па тако наводи примјер Херцег Новог гдје је „градоначелник изјавио како идуће године неће имати ко да ради у туристичкој сезони због одласка радника у иностранство“.

Члан Удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да зна како постоје они послодавци који послују нелегално и који не поштују ниједно радничко право.

– Управо такви послодавци су нам пријетили што заговарамо повећање плата – истиче Тривић.

Осим тога, како каже, велики је проблем са инспекцијом јер на републичком нивоу има 30 инспектора рада од којих се њих десетак бави контролом заштите на раду.

– Имамо обећање од премијера РС да ће бити урађена реформа Инспектората Републике Српске и да ће бити повећан број инспектора на раду – додаје Тривић.

Контроле само формалне

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је како је око 80 одсто контрола Инспектората РС урађено „про форме“.

– Инспектори ће убудуће контролисати инспекторе. Одређеном броју инспектора биће дата посебна овлашћења, а све ће бити регулисано измјенама Закона о инспекцијама. Мало ко ће знати ко су ти инспектори. Ти људи ће моћи чак да контролишу и своје колеге и оно што су они радили. У случају уочених пропуста, биће угрожено радно мјесто инспектора, а привредни субјект ће бити кажњен – најавио је премијер крајем прошле године.

Додао је да ће “држање радника на црно” бити кривично дјело, а не само новчана казна.

– Сасвим сигурно је да ћемо подржати и прихватити сваки конструктиван приједлог који дође од наших партнера, а самим тим и од Владе РС. Нама много значи сама подршка Владе, као нашег главног органа коме ми одговарамо за свој рад. Наш крајњи циљ је унапређење система надзора, што бољи резултати на терену, ефикасан рад инспектора и економично коришћење расположивих ресурса – поручили су из Инспектората РС.

Извор: Српскаинфо

MD MONTEL