БОРБА СА ТОПЛОТОМ Ово су одлични трикови како расхладити простор и себе

JP Putevi Brcko

Отјерајте врући ваздух из куће помоћу паметног отварања прозора – ујутро отворите оне на западу и југу, а предвече на источној и јужној страни. Тако ће улазити свјеж, а излазити врућ ваздух.

Клима уређај је спас је од неподношљивих врућина, али није необично да људи љети због тога добију дупло, или чак трипут већи рачун за струју. Многи га ни немају, али постоје начини како себи можете помоћи.

Ово се можда чини очигледним, но најбољи начин за одржавање свјежине у стану је блокирање топлине да уђе у ваш дом. Ујутро затворите све прозоре који су окренути према истоку и југу, навуците завјесе и спустите ролетне. Затим отворите све прозоре на западној и сјеверној страни куће. То ће вам помоћи блокирати сунчеву топлину и омогућити да свјеж, хладнији јутарњи ваздух да уђе у собе.

А у касним поподневним сатима, када спољна температура падне испод температуре у вашем дому, преокрените јутарњу рутину – отворите прозоре на источној и јужној страни куће и затворите прозоре на западној и сјеверној страни. То је важно јер када се сољна температура спусти, сва топлина коју је ваш дом упио током дана изаћи ће напоље, пише 24сата.

Правилно изолација на кући кључна је за одржавање угодне унутрашње температуре током цијеле године, а најважније је мјесто за уградњу изолације у поткровљу. Живите ли на југу, било би добро имати 35 цм изолације на поду поткровља и око 45 цм изолације живите ли на сјеверу.

Разлог због којег је изолација у поткровљу толико важна у љетним мјесецима је то што спречава да врући ваздух загријава собе испод, што одржава цијелу кућу хладнијом и угоднијом. Најлакши начин да повећате висину изолације у поткровљу је да једноставно положите изолацију од стаклопластике или минералне вуне на постојећу изолацију поткровља.

Стропни вентилатори изненађујуће су учинковити у одржавању угодне температуре у просторији, а користе само једну десетину електричне енергије типичног клима уређаја. А повјетарац којег стварају придонијеће томе да вам буде три до четири степена. Наиме, за разлику од клима уређаја, вентилатори хладе људе, а не ваздух у просторији. Само провјерите да дува према доље јер неки модели имају “зимску” поставку која мијења ротацију како би дувао према горе, пише Men’s Health.

А ако немате вентилатор на стропу, покушајте користити преносне, који могу учинити простор угоднијим чак и за вријеме најтоплијег времена. Најбоље је чекати до ране вечери, а затим поставити један или два вентилатора уз прозоре који гледају према истоку или југу, а битно је да дува ваздух у кућу. Затим их ставите код прозора окренутих према западу или сјеверу, тако да отпушу врући, устајали ваздухбапоље из куће.

Испред вентилатора ставите широку плитку посуду и напуните је коцкицама леда. Како вентилатор дува по леду, тако ће се просторијом ширити хладнији ваздух. То ће потрајати све док се лед не отопи, а тада је потребно додати само нове коцкице леда. Два вентилатора опонашаће ефект климе поставите ли их на супротне крајеве просторије тако да дувају ваздух у истом смјеру. Навече отворите прозор и преко њега ставите мокру крпу, ручник или плахту који ће додатно расхладити ваздух који улази у просторију, баш као и лед уз вентилатор.

Кухиња ће уз кориштење рерне најбрже постати неподношљиво. Зато радије пеците јела отвореном на роштиљу, користите микровалну. Ако морате користити рерну, причекајте до касне вечери или врло рано ујутро, када је кућа најхладнија. Осјећај топлине додатно се појачава ако је у дому влага након кухања или туширања па након тога отворите прозор, укључите напу или вентилацију.

Извор: Српска Инфо

MD MONTEL