Млади брчански физичар међу нобеловцима

JP Putevi Brcko

Млади физичар Арман Корајац из Брчког имао је јединствену прилику да проводи време и саслуша искуства светски признатих научника из области физике.

Арман је тренутно студент на мастер програму теоријске и математичке физике на „Ludwig Maximilians“ универзитету и Техничком универзитету у Минхену.

Тренутно приводи студије крају, ради мастер тезу, а ментор му је Адмир Грељо (ЦЕРН).

„Добио сам мејл од ДААД-а „Deutscher Akademischer Austauschdienstт“ – Немачки савез за академску размјену. Предложио ме огранак немачке амбасаде чији сам и стипендиста. Све што сам требао јесте испунити апликацију, што сам и урадио“, каже Корајац.

После неколико месеци стигао је позитиван одговор од стране комисије која је одабрала студенте.

„У Линдау сам стигао 30. јуна, где се и одржао овај догађај. Имали смо уводно предавање. Међу присутнима налазили су се и нека од највећих имена данашњице што се тиче физике, хемије, али и медицине. Рецимо да сам имао част дружити се са проф. Мартинусом Велтманом, који је добио Нобелову награду за физику 1999. године. Преко пута мене је седио проф. Роберт Хубер, познат за истраживање у пољу протеина, тачније у кристализацији интрамембраног протеина који је јако битан у фотосинтези и примени кристалографије Х-зрацима у анализи протеинске структуре. Он је Нобелову награду из хемије добио 1988. године“, наводи млади физичар.

Додаје како је у наредним данима имао прилику да присуствује предавањима еминентних физичара, те да су искуства сјајна.

„Упознао сам много студената и врсних предавача. Причао сам са нобеловцима, то је баш било искуство за памћење!“, нагласио је он.

Каже како је био једини учесник из БиХ, а да су му друштво чинили два студента из Србије и три из Словеније, што се тиче региона.

Корајац је имао прилику и да из прве руке сазна како су то експерти из науке којој се он посветио достигли тако високе циљеве, те је размењивао искуства са најбољима у овој области.

„Било је и забавног програма, Бечка филхармонија и бенд су се побринули за атмосферу“, каже Корајац.

Према Армановим речима, на дискусијама се нашло места и за еколошке проблеме те како физичари могу допринети решавању истих.

Млади Брчак каже како је све било једно одлично искуство те је сигуран како ће му ово значајно допринети у наставку образовања, али и професионалног ангажмана.

Извор: Отисак

MD MONTEL