Mladi brčanski fizičar među nobelovcima

KOLUBARA Brčko

Mladi fizičar Arman Korajac iz Brčkog imao je jedinstvenu priliku da provodi vreme i sasluša iskustva svetski priznatih naučnika iz oblasti fizike.

Arman je trenutno student na master programu teorijske i matematičke fizike na “Ludwig Maximilians” univerzitetu i Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Trenutno privodi studije kraju, radi master tezu, a mentor mu je Admir Greljo (CERN).

„Dobio sam mejl od DAAD-a “Deutscher Akademischer Austauschdienstt” – Nemački savez za akademsku razmjenu. Predložio me ogranak nemačke ambasade čiji sam i stipendista. Sve što sam trebao jeste ispuniti aplikaciju, što sam i uradio“, kaže Korajac.

Posle nekoliko meseci stigao je pozitivan odgovor od strane komisije koja je odabrala studente.

„U Lindau sam stigao 30. juna, gde se i održao ovaj događaj. Imali smo uvodno predavanje. Među prisutnima nalazili su se i neka od najvećih imena današnjice što se tiče fizike, hemije, ali i medicine. Recimo da sam imao čast družiti se sa prof. Martinusom Veltmanom, koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1999. godine. Preko puta mene je sedio prof. Robert Huber, poznat za istraživanje u polju proteina, tačnije u kristalizaciji intramembranog proteina koji je jako bitan u fotosintezi i primeni kristalografije H-zracima u analizi proteinske strukture. On je Nobelovu nagradu iz hemije dobio 1988. godine“, navodi mladi fizičar.

Dodaje kako je u narednim danima imao priliku da prisustvuje predavanjima eminentnih fizičara, te da su iskustva sjajna.

„Upoznao sam mnogo studenata i vrsnih predavača. Pričao sam sa nobelovcima, to je baš bilo iskustvo za pamćenje!“, naglasio je on.

Kaže kako je bio jedini učesnik iz BiH, a da su mu društvo činili dva studenta iz Srbije i tri iz Slovenije, što se tiče regiona.

Korajac je imao priliku i da iz prve ruke sazna kako su to eksperti iz nauke kojoj se on posvetio dostigli tako visoke ciljeve, te je razmenjivao iskustva sa najboljima u ovoj oblasti.

„Bilo je i zabavnog programa, Bečka filharmonija i bend su se pobrinuli za atmosferu“, kaže Korajac.

Prema Armanovim rečima, na diskusijama se našlo mesta i za ekološke probleme te kako fizičari mogu doprineti rešavanju istih.

Mladi Brčak kaže kako je sve bilo jedno odlično iskustvo te je siguran kako će mu ovo značajno doprineti u nastavku obrazovanja, ali i profesionalnog angažmana.

Izvor: Otisak

MD MONTEL